Naslovnica Rifin's news HINA: Skup o zabludama, propustima i očekivanjima u ekonomskoj politici 5.11.2002.

HINA: Skup o zabludama, propustima i očekivanjima u ekonomskoj politici 5.11.2002. PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 06 Studeni 2002 08:36


Hrvatska je uz Sloveniju bila među zemljama koje su bile najbolje pripremljene za tranziciju, a drastično zaostajanje za Slovenijom uslijedilo je ne samo zbog nametnutog rata već i zbog grešaka dosadašnje kako ukupne tako i ekonomske politike.



Među najveće greške ekonomske politike spadaju "tajkunska" privatizacija i pogrešna razina stabilizacije, dok je istodobno ukupna politika stvorila političko ozračje neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu.

Zaključak je to izlaganja Dragomira Vojnića sa Ekonomskog instituta u Zagrebu, koje je uz još 11 rasprava objavljeno u novom, posebnom broju časopisa "Ekonomija/Economics". Poseban broj pod nazivom "Ekonomska politika; zablude-propusti-očekivanja" bio je i povod za održavanje današnjeg istoimenog znanstvenog skupa, u organizaciji poduzeća za razvitak, informatički i financijski inžinjering "Rifin" koje izdaje časopis Ekonomija.

Osim rasprave o sadašnjim gospodarskim prilikama te mogućim rješenjima izlaska iz krize, današnji je skup bio i prilika za obilježavanje 80. godišnjice rođenja nedavno preminulog akademika Jakova Sirotkovića. Poseban broj "Ekonomije", koji su uredili ekonomski stručnjaci Gordan Družić i Guste Santini, otvara upravo Sirotkovićeva rasprava na temu "Stanje hrvatskog gospodarstva i mogućnosti ekonomske politike u 2003. godini".

"Ekonomska politika", kao i današnji skup, otvoreni su pregledom trenutnog stanja hrvatskog gospodarstva, koje, po mišljenju autora, obilježava još uvijek nedostignuta razina društvenog proizvoda iz 1990. godine, visoka stopa nezaposlenosti, konstantni deficit vanjskotrgovinske bilance od 1995. godine, niska pokrivenost uvoza izvozom i prezaduženost države.

Rješenje tih i brojnih drugih ekonomskih problema, pak, vidi se u nužnosti što skorijeg mijenjanja ekonomske politike Hrvatske, iako se to, prema riječima jednog od urednika "Ekonomske politike" Gordana Družića, zbog najavljenih reformi i novog aranžmana s MMF-om, ne treba očekivati u idućoj, već tek u 2004. godini.