Naslovnica Rifin's news Ovaj put istina bez zadrške

Ovaj put istina bez zadrške PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 22 Srpanj 2022 18:08

U četiri sada na prvom programu Hrvatskog radija čuli smo istinu od premijera Plenkovića. Tko je bio veliki šok za mene, vjerojatno i za vas dragi čitatelji. Ipak, greška je ispravljena na vijestima istog radija u pet sati. Ni riječi o vanjskoj politici i neslaganju premijera i predsjednika glede inicijative u BiH. .

Milanović je u svom osebujnom iskazu jasno kazao kako predložene promjene u BiH nisu ništa drugo do još jedne birokratske igre u kojoj ne sudjeluju narodi i građani koji su životno zainteresirani kako će se urediti sustav u BiH. Kratko i jasno – suverena Hrvatska zna, kao i hrvatski građani u BiH, znaju što im je a što nije u interesu.

Za razliku od predsjednika, premijer je izjavu ocjenu tragičnom pri čemu je dodao: (navodim prema sjećanju) „da je njegova Vlada kojim slučajem provodila štetnu politiku za koju se zalaže predsjednik Milanović (zapravo ga je nazvao štetočinom i to ne prvi put) ne bi bilo ni Pelješkog mosta, ni eura ni Schengenskog prostora. Drugim riječima, stanje u hrvatskom društvu, prema riječima premijera Andreja Plenkovića imao zahvaliti samo i jedino svojoj poslušnosti (bez obzira bila ili ne bila kreativna). Poslušnost leži danas u samom temelju hrvatskog suverenizma. Što je najgore premijer Plenković je u pravu. Koliko? 100%. Zato se je potrebno vratiti „Prosjacima i sinovima“. Umjesto zemljoradnika hrvatsku određuju stočari. To je bila vjekovna dilema hrvatskih domoljuba.  Pravi politički i stranački program HDZ-a postaju „Prosjaci i sinovi“. To nije loše. To je dobro jer odgovara na pitanje koje je u sjajnoj seriji Merlića postavo jedan od boraca domovinskog rata – zašto smo se borili? Borili smo se da postanemo nezavisni i slobodni prosjaci koji će slobodno prositi diljem EU noseći pri tome hrvatsku  zastavu s hrvatskim grbom. Za to smo se borili.

Sve će to biti viđeno na proslavi pri otvorenju Pelješkog mosta. Prvo, velebna priredba (na žalost bez omladinskog sleta) trajat će cijeli dan. Prava fwešt. Postavlja se pitanje kako će reagirati ljubitelj životinja, posebno janjaca. Pozvani su svi građani (inozemstvo nije spominjano ali su dobrodošli) da uveličaju taj svečani trenutak koji je, ako je vjerovati izvorima bliskom stranačkom rukovodstvu, važniji od referenduma kojim smo postali samostalni, od proslave samostalnosti i da ne duljim od bilo čega se možete sjetiti. Nije to parada samo za domaću publiku. Pelješki most je parada za cijeli zapadni Balkan. Treba susjedima pokazati kako se isplati politika prosjak i sinova. Moguće da se organiziraju posebne linije koje će dovesti građane na proslavu iz cijele Hrvatske kao što je Slobodan Milošević organizirao mitinge bratstva i jedinstva ili organizirani i plaćeni dolazak iseljenih srba kako bi podržali određenu političku opciju. Sve se to smatra normalnim i legitimnim a narod kako hrvatski tako i srpski odlazi „trbuhom zakruhom“. Sve je to viđeno, viđamo i viđat ćemo na ovim prostorima. Predstava za ostale zemlje zapadnog Balkana koje još nisu postale punopravne članice jasno će pokazati kako - poslušni mogu dobiti veliku financijsku pomoć kojom će izgraditi svoju zemlju. Tako ćemo postati nova kosova koje će usprkos pomoći tavoriti na kraju kolone. Koliko je financijska pomoć pomoć to je sasvim drugo pitanje. Kazati ću kako nema besplatnog ručka.

Na žalost predstava „2020“ kada smo presjedali EU je propala. Ovaj put nema šanse da nam netko drugi pa bio to i Putin (Plenković kaže – na pravoj smo strani) pokvariti našu predstavu.  Nije bitno da su most gradili kinezi iz sredstava EU. Jednako kao i pristupne ceste turci i austrijanci. Ništa nije bitno osim predstave koja mora biti zapamćena kako ni jedna do sada. Tako će i biti jer je tako odlučio naš premijer Andrej Plenković.