Naslovnica Rifin's news Blaženka Divjak

Blaženka Divjak PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 21 Prosinac 2021 12:54

Komentirajući oslobađanje optužbe za plagiranje doktorata Vice Mihanovića gospođa Blaženka Divjak, ex ministrica znanosti i obrazovanja, je kazala: „Ovo je prostituiranje znanosti“. Tome dodaje: „Doktorati su postali jeftina roba, a Sveučilište u Osijeku i rektor se skrivaju iza paragrafa i pravilnika“. Očito je gospođa Blaženka Divjak izgubila ogledalo.

Onaj koji nije upoznat s dokumentima „Zaprešić kao slučaj“ mogao bi povjerovati kako je bivša ministrica bila i ostala na principima i etici znanosti. Na žalost, ne da to nije tako već je gospođa Blaženka Divjak podržala svojim ne činjenjem, grijehom propusta, nezakonitosti u Zaprešiću. Gospođa Blaženka Divjak je, temeljem zakona, morala voditi brigu da se ispune zakonom propisani uvjeti da bi se izdala diploma temeljem Dopusnice. Tako je Blaženka Divjak izravno blamirala visoko obrazovanje koje joj je tako „važno“.  Da joj je važno obrazovanje kako to sama tvrdi tada bi pod prijetnjom smjene poduzela zakonom propisane činidbe da bi se zaustavilo bezakonje u Školi. Ona ne samo da to nije učinila. Ona je ignorirala inicijative kao što je to moguće vidjeti iz priloženih dokumenata na ovim stranicama – „Zaprešić kao slučaj“. Nije ona ignorirala samo naše inicijative. Gospođa Blaženka Divjak je ignorirala inicijative saborskih odbora i predsjednika Hrvatskog sabora. Gospođa Blaženka Divjak bi morala javno odgovoriti zašto je radila na način kako je radila glede Veleučilišta u Zaprešiću. Ni to joj nije bilo dosta. Odobrila je projekt Veleučilištu usprkos činjenici da je dekan nezakonito izabran. Sve je to znala i nije učinila baš ništa.

Kada je riječ o doktoratima tada se gospođi Blaženki Divjak također treba uputiti niz primjedaba. Slažem se s komentarom gospođe Blaženke Divjak. Međutim, komentar ne odražava aktivnost gospođe Blaženke Divjak. Kao ministrica mogla je (zapravo morala) kontrolirati načine i pristupe stjecanja zvanja doktora znanosti. Mogla je i morala  znatno više. Tako je mogla „povezati“ izradu projekata od interesa za Hrvatsku i teme doktorskih disertacija. Preferirajući izradu tema koje su od interesa za Hrvatsku ostvarila bi dva cilja. Hrvatskoj dramatično nedostaju istraživanja kako bi se jasnije precizirala dijagnoza stanja. Kad se raspravlja o dijagnozi, hoćeš - nećeš, naznačuje se terapija, prognoza. Kandidati, svojim istraživanjem, doprinose povećanju znanja što će biti od koristi hrvatskoj znanosti a oni će biti zasluženo „nagrađeni“ diplomom doktora znanosti. Ništa od toga nije učinila gospođa Blaženka Divjak. Ukoliko je zainteresirana mogu joj predočiti osebujnu doktorsku disertaciju  čiji je mentor, koliko sam čuo, njezin dobri kolega. U doktoratu  nije naveden niti jedan samostalni rad kandidata. Dakle, kandidat je prijavio doktorsku disertaciju na temu o kojoj nije ništa relevantno napisao. Rad nije objavljen što dodatno ističe posebnost doktorske disertacije.

Gospođo Blaženka Divjak drago mi je da preferirate znanost i obrazovanje. To je divno. Međutim, riječi su riječi, a djela su djela.