Naslovnica Rifin's news Referendum

Referendum PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2021 10:12

Javna sredstva priopćavanja ne posvećuju potrebnu i zasluženu pažnju upravo završenom prikupljanju potpisa za referendum u „režiji“ MOST-a. Činjenica da se u javnom prostoru ne komentiraju moguće posljedice (ne)prikupljenih gotovo 370 tisuća potpisa ukazuje da je prikupljen dovoljan broj potpisa. Ukoliko je tome tako vladajuća koalicija ima grdnih problema. Imala bi problema i da MOST nije skupio potreban broj potpisa. Ovako je vladi premijera Andreja Plenkovića puno, puno teže.

Referenduma ne bi bilo da je kojim slučajem premijer Andrej Plenković prihvatio zahtjev oporbe da se odluke glede pandemije  „presele“ od Stožera u Hrvatski sabor. Obrazloženje kako je to neučinkovito nije obrazloženje i javnost ga, razumljivo, nije prihvatila usprkos svijetlim i gromovitim trenucima inspiracije gospodina Hrvoja Zekanovića. Velika Britanija je odlučila postrožiti mjere koje će donijeti Britanski parlament. Tako ono što je problem u Hrvatskoj u Velikoj Britaniji nije problem, pa predlažem da čitatelj prosudi kako je to moguće? Oporba, svjesna svog poraza na prethodnim parlamentarnim izborima, je odlučna u zahtjevu da se problemi rješavaju u Hrvatskom saboru. Posebni uvjeti zahtijevaju posebne protokole koji se u ovom slučaju postižu izglasavanjem odluka dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Kako vladajući nemaju dvotrećinsku većinu jasno je zašto nije prihvaćen prijedlog oporbe. Naime, u slučaju dvotrećinske većine prijedlozi izvršne vlasti morali bi biti, u postupku pripreme odluke, komunicirani s oporbom što je očito neprihvatljivo premijeru Andreju Plenkoviću. Zato je donesen zakon kako bi se ozakonila politika premijera Andreja Plenkovića. Međutim, oporba ne miruje pa će tražiti preispitivanje odluke od strane Ustavnog suda. Tako će umjesto razuma i Ustava RH presuditi Ustavni sud. Vjerojatno je da će podržati premijera Andreja Plenkovića, ali to je vrlo „sklisko“ područje koje bi moglo kompormitirati Ustavni sud kao što je nedavno kompromitiran DORH.

Ako je MOŽEMO! dignulo toliko prašine što tek reći za predstojeći referendum? Krivo je mišljenje onih koji misle da će stvari tako lako proći kao što je to prošlo zadnji put kada je vlada Andreja Plenkovića našla načina da ne provede referendum. Ovaj put uz prikupljanje potpisa svjedočili smo protestima građana što je, vjeruju vladajući, riješeno pritvaranjem čelnika prosvjeda. Očito je problem daleko dublji. Osim toga, u javnosti postoji velika zabrinutost kako se priprema (ne)izravno i (ne)obvezno cijepljenje djece što, po prirodi stvari, ovaj referendum čini dodatno osjetljivim pitanjem.

Prema tome, potrebno je puno razboritosti i strpljivosti kako bi „vuk bio sit a koze ostale na broju“. Imajući u vidu nepovjerenje prema vladi premijera Andreja Plenkovića, potom, cirkus prilikom izglasavanja posebnog zakona u Hrvatskom saboru teško je naći, u kratkom roku, primjereno rješenje. Vjerojatno je da će premijer „presjeći Gordijski čvor“ što bi moglo rezultirati daljnjim nepovjerenjem i mnogim inim problemima. Bruxelles na tu i takvu situaciju neće gledati blagonaklono. Tako marginaliziranje politike mišljenja i stava hrvatskih građana dolazi na naplatu. Bilo bi dobro da stranka iz oporbe koja ocjenjuje kako može dobiti povjerenje građana na slijedećim parlamentarnim izborima obznani nacrt novog Zakona o referendumu u kojem će precizirati svoje određenje glede referenduma. Ne dvojim, da je odnos prema referendumu temeljni kriterij po kojem možemo kazati da li je ili nije Hrvatska spremna za unapređenje demokratskih procesa. Postojeće stanje zabrinjava pa je potreban razum koji će nas „izvući“ iz postojećeg stanja. Zato je važno slušati i čuti što će nam premijer Andrej Plenković kazati glede akcije MOST-a. Do sada su komentari glede MOST-a od strane premijera bile više nego zabrinjavajuće. Bilo bi dobro za Hrvatsku i odlično za premijera Andreja Plenkovića da poništi upravo donesen zakon, s jedne strane, i, s druge strane, te da omogući provedbu referenduma i iskoristi raspoloživo vrijeme kako bi argumentima dokazao da vodi optimalnu politiku u svakom pogledu, pa i u pogledu borbe protiv pandemije.