Naslovnica Rifin's news Kako postati antivakser?

Kako postati antivakser? PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 23 Studeni 2021 12:25

Jučer u emisiji Otvoreno imali smo priliku čuti komentare glede subotnjeg prosvjeda. Prosvjed kojeg sam komentirao na ovim stranicama razlikuje se od iznesenih komentara. Zajedničko im je bilo jedino i samo – neprimjerenost načina rješavanja kumulirajućih problema. Ipak, i tu se razlikujemo u emisiji se je govorilo o učincima koronavrisua a moja diskusija je imala u vidu brojne negativne čimbenike koji se kumuliraju pa su na kraju – eksplodirali. Konačno, zašto vlada ne bi propisala kako je cijepljenje obvezno za sve građane? Ako postoji razlog koji je u tome sprječava to valja saopćiti hrvatskim građanima.

Osobno smatram, kao što sam rekao, kako nije dobro, pored stručnjaka, davati dijagnoze i prognoze. Stručnjaci su stručnjaci pa je njihovo pravo i obveza da nam saopće u kojem i kakvom se stanju nalazimo, te kakva je perspektiva.

U emisiji je kazano kako nezadovoljstvo nije prisutno samo u Hrvatskoj. Kao dokaz tvrdnji navedena je Njemačka što je obrazloženo činjenicom kako se radi o velikoj zemlji po broju stanovnika. Svaki argument u stilu „doktor rukavina“ je moguć i jednako vrijedan. Moje je mišljenje kako postoji veza između dosljednosti i demokratskih postignuća jedne zemlje i broja antivaksera. Što je zemlja demokratičnija i što su građani važniji u postavljanju i ostvarenju nacionalnih ciljeva to je veći broj cijepljenih građana. Mi tu stojimo loše. Međutim, mi u svim anketama stojimo loše.

Stožer i javna sredstva priopćavanja kada je riječ o koronavirusu nisu prošli na ispitu. U slučaju velikih ugroza jedino i samo istina može biti uvjerljivi argument. Ukoliko tome nije tako vrlo brzo se gubi povjerenje koje je gotovo nemoguće ponovno steći. Upravo to svjedočimo u Hrvatskoj.

Dnevno svjedočimo otkrivanju nekog, ponekad već zaboravljenog, slučaja kako smo učinili loše ono ili ovo; kako je to učinio ovaj ili onaj, i tako dalje. Premijer Andrej Plenković nas uvjerava kako mu nisu poznati slučajevi i kako je za njih saznao iz javnih sredstava priopćavanja. To je moguće kazati kada se radi o izuzetku. Međutim, kad slučajevi dnevno granatiraju javni prostor izjava kako slučajevi nisu poznati predstavlja grijeh propusta. Naprosto, najvažnija ličnost u Lijepoj Našoj mora djelovati preventivno. Umjesto da nas uvjerava kako za slučaj nije znao bilo bi daleko bolje da javno kaže kako je formirao toliko i toliko timova koji će ne samo ispitati slučaj koji je „isplivao“ u javnost već i one za koje se smatra da bi mogli biti slučaj sutra kao što je to „Zaprešić kao slučaj“. Na prijedlog izvršne vlasti Hrvatski sabor imenuje dužnosnike što znači da su isti odgovorni bilo hrvatskom saboru bilo izvršnoj vlasti. Nema tu odvajanja. U konačnici Hrvatski sabor je jedina institucija koja određuje sve ostale institucije i kontrolira njihovo funkcioniranje. To je zadaća saborskih odbora. Saborski odbori moraju djelovati preventivno kako bi problema bilo što manje. Ovako većina u Hrvatskom saboru zapravo dovodi u pitanje sam institut Hrvatskog sabora. Ne može biti predmet bilo koje i bilo kakve političke koalicije dogovori koji ne bi bili u interesu hrvatskih građana. Zato je potrebno da se otkriveni problemi riješe kako bi hrvatski brod krenuo u željenom pravcu. Ovako, slikovito rečeno, postoji na raspolaganju kapetanu broda Andreju Plenkoviću komandna ploča koja međutim ne funkcionira. Suradnici našeg premijera su obvezni dovesti komandnu ploču u stanje funkcionalne upotrebljivosti kako bi izvršavale odluke našeg premijera Andreja Plenkovića. U protivnom se postavlja pitanje što znači mijenjanje HDZ-a i mijenjanje hrvatskog društva kako je kazao naš premijer Andrej Plenković preuzimajući vodeću poziciju u HDZ-u.

Završno valja ponoviti kako je potrebno da se građani cijepe kako radi svoje sigurnosti tako i radi sigurnosti drugih građana. Međutim, taj i takav poziv mora se temeljiti na odgovornom pozivu koji neće skrivati probleme s kojima živimo. Upravo isticanje ostalih problema pojačavaju potrebu za cijepljenjem. Kada je moguće ignorirati probleme u javnom prostoru, građani nužno postaju nepovjerljivi. Nisu niti mogu biti krivi građani. Za to je kriva politika koja nas je dovela u stanje u kojem jesmo, pa, kako je kazao Einstein, način razmišljanja koji nas je doveo u postojeće stanje ono nas ne može izvući iz to stanja. Potrebne su promjene. Upravo je sad prilika da premijer Andrej Plenković javno i jasno kaže kako je tolerancija prema nezakonitostima njegova temeljna misija i kako je zakonitost postalo temeljno određenje njegove politike. To bi bilo dobro za Hrvatsku. To je dobro i za našeg premijera. Drugo je pitanje imali ili nema snage za takav iskorak. Ukoliko nema kruta zbilja će, kad-tad, srušiti političku bajku o optimalnoj politici.