Naslovnica Rifin's news Suverenitet

Suverenitet PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 20 Ožujak 2021 09:43

Na desnici se raspravlja o suverenitetu. Za ljevicu to je pitanje na razini nacionalnog folklora. Desnica tvrdi kako je suverena samo nacionalna država. HDZ, pod palicom andreja Plenkovića,  govori o modernom novom i drugačijem, po njima modernom,  suverenitetu. Kad je riječ o suverenitetu stanje u Hrvatskoj je zabrinjavajuće pa se je dobro podsjetiti što je suverenitet, odnosno moderni suverenitet i koliko je Hrvatska, po bilo kojem kriteriju, zapravo suverena država.

Suverenitet je drugi naziv za mogućnost i sposobnost održivog slobodnog odlučivanja o pitanjima koja su u interesu građana. Ukoliko niste slobodni u odlučivanju vaš je suverenitet, malo je reći, upitan. Kako bi naš mudri narod kazao teško je govoriti o suverenitetu ako važi pravilo – „Veži konja gdje ti Aga kaže“. Nacionalni suverenitet je određen stupnjem nezavisnosti u odlučivanju izvršne, zakonodavne, pravosudne i monetarne vlasti. Brexit nije ništa drugo nego povrat nacionalnog suvereniteta građana UK.

Hrvatska ovisi o inozemnoj pomoći što pokazuje i dokazuje, na dramatičan način, prisutna depresija izazvana koronavirusom. Bez inozemne pomoći mi bi jednostavno potonuli. Zakonodavna vlast se oslanja na prijedloge iz Bruxellesa jer smo tu i takvu politiku prihvatili potpisujući ugovor o punopravnom članstvu EU.  Što više u vrijeme višegodišnjih pregovora nismo vodili računa o suverenitetu i nacionalnim interesima već smo sve prihvaćali kako bi ubrzali proces pristupanja. Danas plaćamo cijenu te i takve nerazumne politike.  Sudska vlast nije arbitar koji osigurava zakonitost i jednakost svih građana. Što više gospodin Mamić je brutalno (do)kazao kako je hrvatsko sudstvo korumpirano što znači da ne poštuje zakonodavni okvir. Jasno, navode gospodina Mamića valja preispitati. Hrvatski sabor postaje glasačka mašina koja ima samo jedan cilj – promovirati vladajuću stranku, putem slijepe odanosti izvršnoj vlasti, bez obzira na cijenu koju ćemo pri tome platiti. Monetarne vlasti smo se odrekli prije nego što je fiksiran tečaj kune za euro. Razlog tome je mogućnost devizne štednje koja je rezultirala valutnom klauzulom. Internacionalizacija bankarskog sustava smo je dolijevala ulje na rasplamsanu vatru. To je razlog zašto je potrebno zamijeniti kunu eurom. Zapravo, kuna je uvijek bila samo i jedino monetarni maneken. Pri tome, ova depresija traži ponovno preispitivanje odluke da li je hrvatsko gospodarstvo spremno izazovima koje će donijeti zamjena kune eurom. .

U vrijeme nacionalne države postojale su tvrde granice koje su štitile domaće gospodarstvo i omeđivale zakonodavni okvir. Tada je cilj politike i održanja nacionalnog suvereniteta određen – stopom rasta gospodarske aktivnosti kako bi se ostvarila puna zaposlenost, uravnotežene javne financije i suficit na računu platne bilance, te niska stopa inflacije.

U tržišnoj državi suverenitet je određen maksimalnom stopom zaposlenosti (napustio se zahtjev za punom zaposlenošću), uravnoteženim proračunom i suficitom na računu platne bilance. Iako izgleda da su zadaci koji stoje pred tržišnom državom manji to je samo privid. U tržišnoj državi utjecaj izvanjskog se dramatično povećava pa je potrebno puno znanja i mudrosti prilikom postavljanja i ostvarenja nacionalnih ciljeva. Bitno je shvatiti i razumjeti, kako bi rekao premijer Plenković, nema u tržišnoj državi zaštite domaćeg gospodarstva (merkantilizam, protekcionizam i intervencionizam) od superiornije inozemne konkurencije. U slučaju EU-a čak se ne govori o inozemnoj konkurenciji jer su nacionalna tržišta dio jedinstvenog tržišta.

Iz navedenog slijedi kako se vrlo uvjetno može govoriti o suverenitetu. Hrvatska da bi bila suverena mora prvenstveno osigurati poštivanje zakonskog okvira što postojeći pravosudni sustav očito nije u stanju. Potom je potrebno preispitati zakonski okvir i prilagoditi ga potrebama hrvatskih građana. Posebno je potrebno uspostaviti kooperativan odnos između države i gospodarstva. Monetarni suverenitet je davno izgubljen pa je potrebno ekonomsku i svaku drugu politiku prilagoditi toj činjenici.

U Hrvatskoj su svim puna usta suvereniteta. Obično se najčešće spominje ono što se želi i čega nema. Za sada je više riječ o salonskom suverenitetu kojeg promoviraju ambiciozni pojedinci kako bi se nametnuli kao rješenje. Glasovanje u Hrvatskom saboru u prošli petak jasno precizira koliko je suverenistima stalo do suvereniteta Lijepe Naše.