Naslovnica Rifin's news Zdravko Mamić - drugi put

Zdravko Mamić - drugi put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 19 Ožujak 2021 08:53

Na sjednici Vlade premijer Plenković je komentirao izjave gospodina Zdravka Mamića koje je iznio na konferenciji za tisak: „Zgrožen sam kao predsjednik Vlade i kao pravnik“. Tome je dodao kako izvršna vlast nema ništa sa slučajem.

Premijer Plenković je u pravu kada izražava svoju „zgroženost“ ako se pokaže kako je samo dio tvrdnji gospodina Zdravka Mamića točan.

Po mojem mišljenju izjava našeg premijera Plenkovića je samo pokušaj stvaranja alibija za stanje u Lijepoj Našoj. Ili ako baš hoćete smokvin list i ništa više. Da je tome tako dovoljno je pročitati pismo koje sam mu uputio glede samovoljnog ponašanja gradonačelnika gospodina Željka Turka koje možete naći na ovim stranicama pod rubrikom „Zaprešić kao slučaj“ pod brojem 111 od 30. srpnja 2020. godine na koje nije odgovorio, znači da je ignorirao, do dana današnjeg.

Za stanje u pravosuđu znaju saborski zastupnici, novinari kao i većina hrvatskih građana. To je razlog zašto je mišljenje javnosti o pravosuđu zabrinjavajuće. Drugim riječima, već je mišljenje javnosti moralo biti dovoljan razlog da se premijer Plenković, dodatno kao pravnik, zainteresira za stanje u sudstvu kako bi razumio i shvatio, kako voli reći svojim građanima, zašto su građani ogorčeni stanjem u pravosuđu. To mu je zadatak jer kao čelni čovjek najveće stranke u Hrvatskoj koja ima čast i obvezu u zadnjih pet godina, temeljem većine u Hrvatskom saboru, upravljati cjelokupnim društvenim sustavom. Na ovim, i ne samo na njima, stranicama stalno predlažem kako je potrebno u pravosuđe, i ne samo pravosuđe,  uvesti kontroling kako bi se mijenjalo stanje u državnim institucijama koje presudno utječu na opstojnost države.

Kao najmoćniji, pa prema tome i najodgovorniji građanin Hrvatske, naš premijer mora preuzeti „zapovjednu odgovornost“ i potpuno je nevažna njegova izjava kako je „zgrožen“. Bilo bi dobro da si naš premijer Plenković postavi pitanje što bi u našem slučaju učinila gospođa Merkel.

U pravu su oni koji tvrde kako je potrebna politička odluka da se promijeni stanje u pravosudnom sustavu. Kao primjer mogu nam pomoći iskustva u Rumunjskoj i Slovačkoj. Postoje načini kako riješiti problem, ali ne postoji politička volja. To je problem koji je politika stvorila u hrvatskom društvu pa je jasno da samo politika može mijenjati postojeće stanje. Osim toga nije izjava gospodina Zdravka Mamića prva koja ukazuje na stanje u pravosuđu i bezakonju. Slučajeva ima mnogo od kojih je jedan „Zaprešić kao slučaj“ o čemu je premijer Plenković uviše navrata informiran. Državni odvjetnik Dinko Cvitan je javno nazvao čelnike lokalne uprave i samouprave šerifima za koje ne postoje zakoni. Sve je to rečeno i sve je poznato. Čak da javnosti nisu poznati brojni protuzakoniti slučajevi odgovornost našeg premijera Plenkovića ne bi bila ništa manja.