Naslovnica Rifin's news Lokalni izbori - prvi put

Lokalni izbori - prvi put PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 16 Veljača 2021 17:40

Lokalni izbori – prvi put

Stožer je malo popustio. Istarska županije nije prihvatila „poklon“ Stožera što je HDZ interpretirao kao IDS-ovu poruku kako u Istarskoj županiji samo IDS može „krojiti“ pravila što je premijer Plenković interpretirao kako mu se ne sviđa što lokalni stožeri nisu podređeni Stožeru.

U više sam navrata pisao kako postojeći sustav lokalne i regionalne samouprave određuje ovisnost lokalne od centralne vlasti. Tada kao i sada Istarska županije ne spada u tu priču. Upravo IDS svojom nadmoćnošću određuje u kojem će se pravcu kretati Istarska županija. Pored dominacije IDS-a valja identificirati kako upravo Istarska županije predvodi turistički sektor što onemogućuje politiku na državnoj razini da zapostavi interese istarskog gospodarstva. Važno je uočiti, kako bi kazao premijer Plenković, da je Istarska županija najrazvijenija županija izuzmemo li grad Zagreb kao glavni grad.

IDS očito ponavlja politiku koju smo lani svjedočili u vrijeme parlamentarnih izbora kad je Vlada premijera Plenkovića imala razumijevanje za potrebe gospodarstva. Sjećamo se dramatičnog zatvaranja kako bi građani shvatili ugrozu koronavirusa i, potom, brzog i dramatičnog otvaranja koje je iznenadilo nemoćnu i sterilnu političku oporbu. Očito je IDS shvatio pravila igre i sada čini upravo ono što je HDZ činio prije godinu dana.

To je snažna i zabrinjavajuća poruka. Umjesto da se politički prostor integrira svjedočimo kako lokalna politička orijentacija daje rezultate. To nije dobro. To je loše ali tko će sutra pitati kad prođu izbori. Velika će biti pobjeda demokracije u Lijepoj Našoj kad svi budu jednaki i kad svi budu poštivali zakone, bez obzira na njihovu političku opciju.