Naslovnica Rifin's news Sindikati nastupaju

Sindikati nastupaju PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 06 Svibanj 2020 16:00

Sindikati nastupaju

Uskoro slijedi rebalans proračuna. Zahtjevan je zadatak koji stoji pred vladom Andreja Plenkovića. Helikopterski novac koji je dat turističkom sektoru valja „amortizirati“. Žrtveno janje, po običaju, bi morali biti zaposleni u javnom sektoru. Sindikati, za sada, ne prihvaćaju prijedlog Vlade. Njihova ustrajnost da ostanu na postojećim pozicijama mogla bi vladajućoj stranci znatno smanjiti broj glasova na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kaže se kako je ljubav hranjena poklonima – vječno gladna. Ta maksima neće biti ni ovaj put iznevjerena. Premijer Andrej Plenković je umjesto povećanja nezaposlenih posegao za mjerama koje imaju za cilj povećati prikrivenu nezaposlenost. Ta će priča koštati gotovo milijardu eura. Planirano smanjenje primanja javnih djelatnika trebala bi iznositi sedminu navedenog iznosa – milijardu kuna. Teško je očekivati da će sindikati tek tako odustati od svojih zahtjeva - ugovori moraju poštivati. Sindikati učitelja i nastavnika nisu zaboravili kako se je premijer Andrej Plenković odnosio prema njihovim zahtjevima. Svi se sjećamo kako je u Saboru obećao linearno povećanje plaća svim zaposlenim od 6,12%. Namjera je bila „stjerati u kut“ sindikate koji su organizirali najduži štrajk u povijesti Hrvatske a tražili su samo da se izjednače koeficijenti složenosti posla koji bi ih doveo u ravnopravni položaj s ostalim djelatnicima u javnom sektoru. Tražili su, obećavalo im se i, kad uvjeravanje nije uspjelo, dobili traženo u ratama. Nerazumno povećanje svima za 6,12% sada dolazi na naplatu. Moguće je da će premijer Andrej Plenković, samo zbog izbora, odustati danas kako bi po izborima krenuo u „odlučnu bitku“ kakva priliči lideru. Blaženka Divjak koja je sa strane promatrala štrajk sindikata sada šuti. Ona vida svoje rane, jer više nikom nije potrebna, inzistirajući da djeca svoju izgubljenu školsku godinu, zbog njezinog politikanstva, završe u školskim klupama. Ona na tome inzistira iako za to i takvo ponašanje nema razumnog uporišta. Rane su rane.

Poseban su problem djelatnici koji su bili izloženi ugrozi koronavirusa. Liječnici, policajci, vatrogasci, vojska i svi ostali koji su bili na prvoj crti borbe protiv koronavirusa s pravom će inicijativu vlade ocijeniti kao još jedan znak kako se omalovažava njihov rad. To je velik broj djelatnika. Moglo bi se lako dogoditi da premijer, inzistirajući na svojim stavovima, sigurnu pobjedu na predstojećim izborima pretoči u poraz. Poraz bi bio ako pobjeda ne bude uvjerljiva. Tko će u koaliciju s Andrejom Plenkovićem osim manjina? To bi se moglo pokazati nedostatnim da se formira vlada.

Ipak, moguće je da premijeru Andreju Plenkoviću pomogne SDP koji „kreativno“ gubi povjerenje glasača. Ono što je izvjesno jest da će rezultati parlamentarnih izbora za SDP biti lošiji od izbora za europski parlament. Ukoliko sindikati budu uporniji mogli bi znatno pomoći sterilnom SDP-u.

Zabrinjavajuće je da dvije najveće hrvatske političke stranke ne vode brigu o stanju hrvatskog gospodarstva niti socijalnim ugrozama koje se dnevno povećavaju. Veliku koaliciju sam zagovarao 2000. godine. Danas nisam siguran da vi velika koalicija iznjedrila potrebne reforme. Za veliku koaliciju moraju postojati uvjeti. Prvi od uvjeta je jasno postavljena dijagnoza. Drugi je razuman i tolerantan pristup. To nije niti će biti prisutno kako u HDZ-u tako i u SDP-a. To bi odgovaralo strankama koje nisu odlučivale o ekonomskoj i svakoj drugoj politici. To je razlog zašto je gospodin Miroslav Škoro preko noći postao „igrač“ što je moguće svjedočiti po količini „blata“ s kojim su se nabacivali na njega u vrijeme predsjedničkih izbora. Gospodin Škoro šuti. Šutnjom se ne dobivaju izbori. Šutnjom će dobiti nekoliko mjesta u Saboru i neće učiniti ništa. Svi vjetrovi pušu u krmu gospodinu Miroslavu Škori. Da li će iskoristiti povoljan vjetar ovisi od njegove odlučnosti. Mora znati da se gordijski čvor ne razvezuje on se siječe – mačem (reformama). Zato ne ohrabruje njegova izjava kako će razgovarati s drugim strankama nakon izbora. Gospodine Škoro nema dogovaranja. Građani koji vam dadu povjerenje to čine samo zato da promijenite ovu nepodnošljivu baruštinu.