Naslovnica Rifin's news "Sveta vodica"

"Sveta vodica" PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 24 Ožujak 2020 13:00

„Sveta vodica“

Prethodnu sam raspravu objavio ne znajući da će Vlada izaći pred građane s novim mjerama. Kao što je vidljivo iz teksta krizu sam odredio kao šansu da se restrukturira državni birokratski sustav što bi trebalo rezultirati partnerskim odnosom države i gospodarstva. Moram kazati da donesene mjere određujem kao tragične jer nije moguće stanje gospodarstva liječiti andolima i apaurinima.

Donesene 62 mjere nisu ni provedene već se donose nove mjere. Pri tome se najavljuju nove mjere. To je realna reakcija ako nije poznata dijagnoza stanja hrvatskog gospodarstva i procjena pogubnih učinaka koronavirusa. Kriza koja se produbljuje lako može završiti u goroj depresiji u odnosu na  Veliku depresiju iz 29-tih godina prošlog stoljeća. Razumne zemlje svjesno „upumpavaju“ već danas deset posto domaćeg BDP-a. U to vrijeme mi se hvalimo kako razmatramo probleme likvidnosti.

Kako bih pokazao nerazumijevanje pokazat ću primjerom. Predstavnik vlade nas uvjerava kako se prolongira obveze poreznih obveznika poreza na dobit o uplati akontacije poreza na dobit. To je besmislena odluka jer dobiti, osim posebnih izuzetaka ako ih uopće bude, ove godine neće biti. Dobit je rezidualna stavka pa smanjenje gospodarske aktivnosti od 10% ili više jasno ukazuje kako je umjesto navedene interpretacije jednostavno valjalo kazati kako se gospodarstvo oslobađa bilo kakve obveze poreza na dobit. Svima jasno i jednostavno i birokracija za provedbu ove odluke nije potrebna. Međutim, birokracija ne preferira jednostavna rješenja jer u tom slučaju ona nije potrebna. To si birokracije ne može niti smije dozvoliti.

Kratko rečeno, umjesto priča potrebno je donijeti mjeru kojom s 19. ožujkom prestaju sve porezne obveze svih poreznih obveznika, osim trošarinskih poreza, do trenutka završetka epidemije koronavirusa. I točka.

Hrvatska će ove godine zabilježiti visoki proračunski deficit. To u postojećim uvjetima ne smije zabrinjavati vladu Andreja Plenkovića. Njegova je zadaća intervenirati kako bi gospodarstvo opstalo, s jedne strane, i, s druge strane, pokrenuti reforme kako bi država postala mala i učinkovita. Ostalo su politikantske priče, kako bi kazala Blaženka Divjak, koje imaju za cilj uvjeriti građane da se Vlada trudi, a neuspjesi će se pripisati „višoj sili“. Pri tome se zaboravlja da je temeljni posao vlade da upravlja krizom. U dobrim vremenima sam sustav ima dovoljno amortizera da zemlja funkcionira sukladno načelima na kojima je uspostavljena. Ostalo je priča.

Prema tome, mjere koje su danas objavljene ne samo da nisu mjere već su dokaz kako se ne snalazimo i kako nemamo jasnu sliku kuda plovi hrvatski brod. Na žalost.