Naslovnica Rifin's news Javna televizija

Javna televizija PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 21 Ožujak 2020 15:11

Javna televizija

HRT je ponovno „pala“ na ispitu. Programska shema ostaje ista usprkos dramatičnom stanju uslijed korona virusa. Umjesto da se uvede izvanredno stanje, HRT nastavlja svoj sve bljeđi program. Očito je važno podržavati političare i njihovu promidžbu a od pretplatnika se očekuje da i dalje uredno plaćaju tv i radio pretplatu.

Građani će u sve većoj mjeri ostajati u svojim domovima. Razumljivo to je za njih šok. Treba vremena da se prilagode danim  okolnostima. Neki će u tome uspjeti a neki neće. HRT ima četiri programa i poznatu višekriterijalnu distribuciju hrvatskih građana. Prirodno bi bilo da javna televizija prilagodi svoje programe potrebama građana i javnim potrebama. Umjesto aktivne uloge ona nastavlja pasivno prenositi što joj se kaže.

Bilo bi dobro umjesto „sapunica“ koje uzimaju sve veće učešće u programu javne televizije veću pozornost posvetiti problemu korona virusu. To je potrebno kako bi se građani primjereno ponašali na što Vili Beroš ima opravdane primjedbe. Postoje mnoge emisije s kojima raspolaže HRT glede pošasti koje su s vremena na vrijeme u povijesti harali svijetom. Posljedice i iskustva te, naročito, šanse koje su slijedile bitne su kako bi se građani aktivnije odnosili prema pošasti, s jedne strane, i, s druge strane, razmišljajući aktivnije rješavali probleme koji dominiraju njihovim životom danas i šansama koje će se pojaviti sutra, s treće strane. Uvijek poslije bilo koje pošasti jedni uspiju a drugi dodatno potone. Prisilno zadržavanje građana u njihovim domovima veliki je izazov za zagovornike cijeloživotnog obrazovanja. Ništa od toga nema na javnoj televiziji.