Naslovnica Rifin's news Unutarstranački izbori

Unutarstranački izbori PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 03 Ožujak 2020 19:53

Unutarstranački izbori

Unutarstranački izbori u HDZ-u pokazuje kako funkcionira hrvatski politički sustav. Gospodin Miro Kovač poziva članove da mu poklone povjerenje jer predsjednik i premijer Andrej Plenković vodi stranku i Vladu u krivom pravcu. Odgovor premijera je vrlo radikalan i sastoji se od „prijateljskog savjeta“ gospodinu Miri Kovaču kako bi se morao suzdržati u svojim iskazima.

A Miro Kovač je kazao vrlo zabrinjavajuće stvari. Kazao je kako predsjednik stranke staljinistički vodi HDZ kao što su to radili komunisti u prošlim vremenima. Ni to mu nije dovoljno pa dodaje kako se velik broj članova boji javno mu iskazati podršku jer se članovi boje za svoja radna mjesta i, temeljem istog, egzistenciju.

Iz navedenog slijedi kako demokratski procesi u političkim strankama nisu dobrodošli. Vjerojatno to i takvo stanje nije specijalnost HDZ-a. I ostale stranke trpe od istih „bolesti“. Sjetimo se samo „nepoželjnih“ članova u drugoj najmoćnijoj političkoj stranci – SDP-u kojeg su napustili mnogi članovi od kojih je dio saborskih zastupnika. Trgovina u Hrvatskom saboru nije nepoznata pa je odlazak svakog saborskog zastupnika velik gubitak za stranku. Postojeća koalicija se sastoji od toliko različitih svjetonazora da je čudo kako ona uopće funkcionira. Možda bi naši političari mogli patentirati formulu suradnje po kojoj svi mogu sa svima. Birači su nepotrebni da ne kažem štetni jer su samo smetnja političkim kreacijama.

Tako nam je gospodin Miro Kovač jasno kazao kako funkcionira politika u Hrvatskoj. Činjenica da je osobno upoznat, putem pisma koje sam uputio svim saborskim zastupnicima (vidi „Zaprešić kao slučaj“), sa politikom gospodina gradonačelnika Željka Turka u Zaprešiću (visoko pozicioniranom dužnosniku HDZ-a koji je dao punu podršku njegovom protivniku gospodinu Andreju Plenkoviću) i neupitne podrške raboti gospodina gradonačelnika od strane gospođe ministrice Blaženke Divjak (kandidat HNS-a koji je tako nepodnošljiv gospodinu Kovaču) a da nije reagirao pokazuje i dokazuje kako su prisutni problemi ozbiljni samo zato jer nisu u korist političara koji ih iznose.

Gospodin Miro Kovač je svojom izjavom jasno kazao kako je bitna samo i jedino vlast. U njegovoj izjavi nisam našao mjesta za interese hrvatskih građana. Zato ne treba čuditi da imamo gotovo dvije stotine stranaka koje nisu uspjele srušiti duopol HDZ-a i SDP-a.