Naslovnica Rifin's news Prognoza

Prognoza PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 29 Veljača 2020 12:18

Prognoza

Prije neki dan objavljeno je kako smo zabilježili nešto manji ali ipak značajan rast u četvrtom kvartalu 2019. godine. Premijer Andrej Plenković je gospodarska kretanja označio kao rast na zdravim osnovama. Drugim riječima, odlično! Malu sjenu na cijelu priču baca koronavirus koji bi mogao smanjiti gospodarski rast u ovoj godini na razinu od dva posto. Moje su procjene kako će biti veliko postignuće ukoliko se održi prošlogodišnja gospodarska aktivnost za što nam je potrebno puno više sreće.

Reindustrijalizacija se smatra pravim putem koji će vratiti ugled europskoj ekonomiji. O tome sam pisao više puta na ovim stranicama. Posebno ukazujem na njemačku „Nacionalnu industrijsku strategiju 2030“ koja nam je dostupna i koja dijagnosticira i predlaže promijene, temeljene na znanju, koje su nužne kako bi se dinamizirala industrijska aktivnost. U Hrvatskoj se o industrijskim politikama ne raspravlja. Imamo more, sunce i molimo Boga da vrijeme posluži kako bi nam došli inozemni gosti koji će trošiti, trošiti i tako puniti državnu blagajnu kojoj nikad dosta, s jedne strane, i, s druge strane, sanirati tragični deficit robne razmjene s inozemstvom. Ako se Bog na nas ljuti pa vrijeme „zakaže“ ostaju nam devizne doznake koje će omogućiti suficit i ove godine na računu platne bilance. Niti turistička aktivnost niti doznake, temeljem izvoza radne snage, nisu rezultat naših napora. Hrvatska politika je ostala na stavu kako raditi nije dobro i toga se tvrdoglavo drže. Čak da odlučimo „preko noći“ promijeniti priču ne bi mogli bog zna što promijeniti. Prosječno u tvrtki radi manje od deset zaposlenika. Visina plaća ne zadovoljava investiranje u znanje, obrazovanje. Profiti su mali ili ih uopće nema. Investicije su ispod razine amortizacije što znači da se instalirani kapaciteti smanjuju a gospodarstvo urušava. Iz navedenog slijedi kako nema istraživanja i razvoja koja su nužna pretpostavka dinamiziranju gospodarskog razvoja. Ako se slučajno pojavi neka nova ideja vlast nema sluha da istu proglasi prioritetom pa sve ostaje na onom što narod kaže – što Bog da bit će. U Hrvatskoj se, stoga, neće ništa učiniti kako bi se pokrenuo investicijski ciklus. Važno je jedino povući što više sredstava iz kohezijskih fondova i to je sva naša mudrost investicijske politike. Ministrica Blaženka Divjak koja bi mogla mnogo učiniti povezujući znanost i gospodarstvo – ne čini ništa. Na lokalnoj razini gospodin gradonačelnik Željko Turk vodi svoju samo njemu jasnu politiku, kršeći pozitivne zakonske propise, i rastače Zaprešić koji ima značajne razvojne potencijale. Međutim, rad ne donosi privilegije. Preferencijalni položaj gospodin Željko Turk će postići ako pobijedi na unutarstranačkim izborima Andrej Plenković. Premijer smatra kako hrvatsko gospodarstvo zdravo raste što treba razumjeti, kako voli kazati naš premijer, i samo zlonamjerni govore suprotno kao što je to autor ovih redaka.

Gospodine premijeru Andreju Plenkoviću bit će veliko postignuće ako gospodarska aktivnost u ovoj godini bude na razini prošle godine. Da bi to ostvarili morate odmah i sada formirati krizni štab koji će Vam pomoći u upravljanju gospodarstvom u uvjetima krize. Nemojte zaboraviti da ste proračun planirali na gospodarskom rastu i da njegovo izostajanje znači manjak poreznih prihoda i proračunski deficit, rast javnog duga i pogoršanje krvne slike, što ne želite čuti, hrvatskog gospodarstva. Iz navedenog slijedi da ostavljate budućoj vladi i budućem premijeru gore stanje nego što ste ga Vi naslijedili od Vašeg predšasnika. Što ćete učiniti ako kojim slučajem dobijete parlamentarne izbore. Kako ćete izbrisati pohvale svojoj vladi koje godinama prezentirate hrvatskoj javnosti?