Naslovnica Rifin's news Od gotovine - veresija

Od gotovine - veresija PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 07 Veljača 2020 16:40

Od gotovine – veresija

Počela je utakmica na unutarstranačkim izborima. Nezadovoljni članovi HDZ-a pokušat će smijeniti sadašnjeg predsjednika. Razlog „pobuni“ temelji se na oštrom skretanju „u lijevo“ što dovodi u pitanje temeljna ideološka određenja HDZ-a. Vidljivo gubi dosadašnje poslušnike a i oni koji mu izražavaju podršku, recimo Željko Turk, nije izvjesno, ako stvari krenu u neželjenom pravcu, da će „promijeniti“ stranu. Ponavlja se priča iz vremena njegovih predšasnika.

Andrej Plenković je u „nesretnom“ trenutku došao na čelo HDZ-a i stabilizirao stranku te dobio parlamentarne izbore. Mnogi građani koji nisu posebno naklonjeni HDZ-u to su ocijenili „novim vjetrovima“ na hrvatskoj političkoj sceni. Autor ovih redaka je bio među naivnom svjetinom. Što više čestitajući mu pobjedu napisao sam kako gospodin gradonačelnik Željko Turk svjesno krši pozitivne zakonske propise. Odgovora nije bilo pa sam ga uporno nastavio izvještavati. Nakon više pokušaja shvatio sam da se radi o staroj priči u novoj ambalaži.

Odlučna smjena MOST-ovih ministara impresionirala je hrvatsku političku javnost. Očekivalo se je kako će krenuti u nove izbore i tako dobiti većinu u Hrvatskom saboru. Umjesto izvanrednih izbora krenulo se po starom hrvatskom običaju u pregovore s drugim strankama. HNS koji je oštro kritizirao rad premijera Andreja Plenkovića ostao je jedini mogući izbor. Teško je kazati koji su razlozi ovom neprirodnom braku. Koaliciji su se pridružili predstavnici nacionalnih manjina i gospodin Milan Bandić koji je svojim proaktivnim djelovanjem priskrbio dodatnu podršku. Smatrao je, očito krivo, kako će se nametnuti koalicijskim partnerima, ali se je grdno prevario. Umjesto da upravlja procesima koalicijski partneri su, ucjenjujući, upravljali HDZ-om i gospodinom Premijerom. Politička je javnost loše „primila“ koaliciju i promjenu politike. Katalizator tim procesima je svakako velik broj prebjega u stranku gospodina Milana Bandića. Današnja vlast se, stoga, nikako ne može legitimirati kao izraz volje građana. Ona to naprosto nije.

Poseban je slučaj neuspio pokušaj smjene ministrice znanosti koja mu je javno uputila vrlo neugodne poruke. Premijer je šutio i šutio. Na kraju se je predao i naložio članovima HDZ-a da podrže gospođu Blaženku Divjak. Rasprava o povjerenju odvijala se tijekom noći kako bi što manji broj građana moglo pratiti tragični kraj politike gospodina Andreja Plenkovića.

Ako pobijedi na unutarstranačkim izborima gospodin Andrej Plenković je izgubio parlamentarne izbore. Ako izgubi izbore u stranci tada će ga svi ostaviti. Šteta, usprkos primjedbama, za hrvatsku politiku. Ne kaže se slučajno kako je najteže pobijediti samog sebe. Mnogi u tome nisu uspjeli. Gospodin Plenković je također podlegao samom sebi.

Može biti siguran da će gospodin Miroslav Škoro zdušno navijati da gospodin Andrej Plenković pobijedi jer mu to donosi pobjedu na parlamentarnim izborima. Gospodina Škoru jedino može pobijediti gospodin Škoro ali je to jedna druga priča.

O pravim razlozima zašto je premijer Andrej Plenković provodio politiku koju je provodio zna jedino gospodin Vladimir Šeks. Zato je bitno pratiti izjave gospodina Vladimira Šeksa kako bi se prepoznala ruta kojom će se kretati HDZ-ov brod.