Naslovnica Rifin's news Rezultati predsjedničkih izbora u Zaprešiću

Rezultati predsjedničkih izbora u Zaprešiću PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 08 Siječanj 2020 18:11

Rezultati predsjedničkih izbora u Zaprešiću

Vodstvo HDZ-a analizira rezultate predsjedničkih izbora kako bi „umirio“ svoje nezadovoljne članove koji su spremni na pobunu i preuzimanje vlasti na slijedećim stranačkim izborima. Predsjednik stranke Andrej Plenković je zabrinut jer je nešto krenulo u „krivom pravcu“. Stvorena je nova sintagma umjesto crnog labuda – jednadžba s više nepoznanica. Kako bi se identificirale nepoznanice najavljeno je  provesti analizu izbora na višim razinama i temeljem istih sagledati analize svih dijelova kako bi se donio konačni zaključak. Isto je rečeno prilikom poraza na europskim izborima ali se nije ništa učinilo kako bi članstvo moglo vjerovati u bolju budućnost.

Slučaj Zaprešića je vrlo poučan. U prošlim kao i u upravo održanim predsjedničkim izborima pobijedio je „lijevi“ kandidat. Tako je utvrda HDZ-a u kojoj „stoluje“ nedodirljivi gradonačelnik, gospodin Željko Turk više od deset godina, postalo lovište lijeve opcije. Navedenu činjenicu moguće je obrazložiti „pucanjem“ interakcije u odnosu lokalne i centralne političke vlasti HDZ-a. Centralna vlast je uvjerena kako lokalna provodi program stranke dok lokalna vlast vodi svoju autonomnu politiku. Gospodin gradonačelnik grada Zaprešića je posebno preferiran u tim i takvim aktivnostima. Odnosi sa Sanaderom, Karamarkom i danas Plenkovićem, o čemu ću pisati u najavljenoj knjizi, omogućuju mu potpuno autonomnu politiku koja u očima Zaprešićana nije prihvatljiva.

U prethodnim predsjedničkim izborima Josipović je dobio 51,2% glasova iako je izgubio izbore. Lokalnoj organizaciji HDZ-a u Zaprešiću se nije dogodilo ništa. Bilo je dovoljno napustiti, kako mi je sama rekla, podršku gospođi Jadranki Kosor. Međutim, u prošlim izborima rezultat je dramatično lošiji. Gospodin Milanović dobiva  7.133 glasova ili 59,1% dok gospođa Kolinda Grabar Kitarović svega 4.931 glas ili 40,9%. Iako je 733 građana izašlo manje na izbore to je samo ublažilo apstinenciju broja glasača za gospođu Grabar Kitarović. Naime, Milanović je dobio 593 glasova više od Josipovića, dok je grabar Kitarović dobila čak 1.316 glasova manje na posljednjim izborima. Nije to malo za grad Zaprešić. Smanjenje iznosi vrlo velikih 21,1%, dakle više od petine.

Jasan je razlog građanima grada Zaprešića zašto su u Zaprešiću takvi izborni rezultati. Njima je „preko glave“ politike koju zaprešićki HDZ-a provodi koju operacionalizira gospodin gradonačelnik Željko Turk. Građani su nezadovoljni i traže promjene a gospođa Grabar Kitarović je platila cijenu nezadovoljnih građana. Iz iznijetog slijedi da će lijeva opcija u Zaprešiću, ukoliko ne učini kakvu ludost, dobiti slijedeće lokalne izbore. Bit će više nego zanimljivo kako će građani grada Zaprešića primiti „Izvještaj o radu“ današnjeg gradonačelnika grada Zaprešića u čiju ću se izradu i analizu osobno uključiti.