Naslovnica Rifin's news Kreditni rejting

Kreditni rejting PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 23 Ožujak 2019 17:29

Kreditni rejting

Hrvatska je konačno dobila investicijski kreditni rejting. Vladajući ističu kreditni rejting kao veliko postignuće. Oporba nije ukazala kako porast kreditnog rejtinga nije bog zna kakvo postignuće. Oporba je neprepoznatljiva, bezidejna, „tigar koji ne ujeda“.

Dostizanje kreditnog rejtinga posljedica je stanja u europskom gospodarstvu. Gospodarski rast dolazi iz okružja što nije mogla ugroziti nerazborita ekonomska politika. Ipak, najznačajniji čimbenik koji je popravio kako kretanje inozemnog tako i kretanje javnog duga je turizam. Turizam zadnjih godina ostvaruje impresivne rezultate, ali ti rezultati nisu posljedica strategije, već problema u nama konkurentnim turističkim zemljama. Turska, Grčka, i zemlje sjeverne Afrike imaju grdnih problema. Od političkih do migracijskih. Stvari će se ove godine mijenjati. Ministar  turizma je precizan kako stvari ni izdaleka nisu usporedive s prethodnim godinama. Jano je rekao kako će naši gosti donositi odluke u posljednji čas.  Ima li se u vidu usporavanje rasta gospodarstva u Njemačkoj i Italiji jasna je zabrinutost našeg ministra. Brexit je također problem koji neće mimoići hrvatski turizam. Tako bi se pozitivni rezultati u turizmu mogli pokazati kao kratkoročni iskorak. O turizmu i monokulturi općenito pisao sam na ovim stranicama i tu nemam što dodati.

Kratko rečeno dobro je da smo povećali kreditni rejting ali tu činjenicu nije pristojno identificirati kao   postignuće razumne ekonomske politike.

Kad smo već kod kreditnog rejtinga bilo bi dobro upitati vladajuće koji kreditni rejting Lijepa mora doseći kako bi mogli uvesti euro? Po mome mišljenju to je AA što mi se u ovom trenutku čini prilično nedostižnim ciljem.