Naslovnica Rifin's news Bože daj nam jednog Jima Mattisa

Bože daj nam jednog Jima Mattisa PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Subota, 22 Prosinac 2018 14:34

Bože daj nam jednog Jima Mattisa

General Jim Mattis, američki ministar obrane, dao je ostavku američkom predsjedniku. U kabinetu američkog predsjednika bilo je dosta promjena. Međutim, ostavka uglednog američkog generala razlikuje se od drugih po tome što je njegov rad i njegov ugled bio nesporan kako za republikance tako i za demokrate. Ma koliko to prikrivao za američkog predsjednika odlazak generala s državničkim načelima predstavlja značajan gubitak. Zašto je nama potreban političar razine generala Jima Mattisa?

Hrvatska je bremenita problemima. Građani to znaju usprkos izjavama  političara kako nam dobro ide. Uvijek su na ovim prostorima problemi marginalizirani, a eventualni pomaci prikazivani kao velik i snažan iskorak u izgradnji boljeg društva za što su, razumje se samo po sebi, zaslužni političari koji u tom trenutku obnašaju vlast. Tako je to bilo u prethodnom sustavu, tako je to danas. Tako će to biti, bojim se, sutra. Naš narod kaže ukoliko istina ne odgovara iskazu političara to gore po istinu.

U Hrvatskoj pravni okvir zaslužuje velike kritike. Međutim, još veće kritike zaslužuju političari koji su donijeli zakone i koji dijeli hrvatske građane na građane koji mogu raditi što hoće i one koji to ne mogu. U normalnoj zemlji pravni okvir je svetinja koja od nikog ne smije biti dovedena u pitanje. U Lijepoj našoj to nije slučaj. Svjesno se krše zakoni od strane političara koji su svojevremeno, dok nismo postali punopravna članica EU, tvrdili da nezakonitostima nema mjesta u Hrvatskoj. Kad smo postali punopravna članica EU zaboravili smo da je poštivanje zakona temelj izgradnje demokratskog društva.

Na ovim stranicama pod naslovom: „Zaprešić kao slučaj“ čitatelj se može uvjeriti kako gospodin gradonačelnik Turk, ministrica Divjak i premijer Plenković ignoriraju kršenje zakonskih propisa. Pri tome valja imati u vidu da su svi nabrojani relevantne političke ličnosti. U knjizi koju pišem upravo na slučaju Zaprešića ću pokazati kako podrška nezakonitim radnjama ima pogubne učinke na blagostanje hrvatskih građana.

Po mojim procjenama nepoštivanje zakonskog okvira, bez obzira što bi trebalo poraditi na većini zakonskih propisa, hrvatska gubi gotovo 20% BDP-a. Narodski rečeno u postojećim uvjetima veći BDP za 20% znači veće plaće za bar 15%, veće porezne prihode za bar 10%, veće mirovine za više od 20%, više za obrazovanje bar 40%, … U tim i takvim uvjetima bilo bi daleko jednostavnije provoditi odlučnu ekonomsku politiku koja bi dugoročno osigurala veće blagostanje. Tada bi odlazak mladih u inozemstvo predstavljalo njihov izbor a ne bijeg da bi opstali.

Kratko rečeno primjeren zakonski okvir i primjereno sudstvo, što nije moguće bez politike ostvariti, predstavlja prvi korak u pravcu Hrvatske kakvu smo željeli. Da bi se pokrenule promjene potrebni su nam državnici kakav je general Jim Mattis. Prema tome, već na slijedećim izborima imamo mogućnost našim izlaskom na izbore i izborom najboljih pokazati da želimo promjene. Ako to ne učinimo sami smo izabrali ovo i ovakvo stanje koje će se dalje pogoršavati.

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn