Naslovnica Rifin's news Milan Bandić

Milan Bandić PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 22 Studeni 2018 16:42

Milan Bandić

Gradonačelnik grada Zagreba ispravno je shvatio poruku premijera Andrea Plenkovića odlukom po kojoj će se radnicima već u ovoj godini moći isplatiti dodatnih 5.000 kuna. Poruka Plenkovića koalicijskim partnerima dobila je kontraprijedlog zahtjevom da se omogući svoj djeci Lijepe naše na besplatne udžbenike.

Teško je voditi „rakovu djecu“. Jedni bi jedno, a drugi drugo. Najveća stranka, HDZ, svjesna svoje odgovornosti mora tražiti put najmanjih odstupanja, s jedne strane, i, s druge strane, očuvanje postojeće koalicije. Velik broj partnera progresivno smanjuje broj stupnjeva slobode. Upravo zato premijer Plenković stalno kalkulira izbore iako ih ne želi. Tako to radi politički strateg.

Brojni pripadnici koalicije zadovoljni su malim ustupcima kako bi se, kako oni smatraju, svidjeli eventualnim biraćima. Milanu Bandiću to ne pada na pamet. On je čovjek jasne strategije učinkovitih operativnih i taktičkih politika. Vuče samo velike poteze i radi na okrupnjavanju svoje stranke. Htjeli ne htjeli SDP se polako topi a Milan Bandić preuzima socijalne aspekte koje su monopolizirali pripadnici SDP-a. Očito da se gospodin Bandić profilira na lijevom centru uz „ukrasni dodatak“ nacionalnu opredijeljenost. Ta i takva taktika i operativna politika ne da mira kako onima na ljevici tako i onima na desnici. Što postojeće stanje dulje traje to će jačati pozicija gospodina Bandića.

To i takvoj politici može suprotstaviti premijer Plenković izvanrednim izborima što nije realna opcija u današnjem političkom trenutku. Konsolidacija SDP-a bi također pomutila račune gospodinu Bandiću što jednako tako nije opcija u sadašnjem trenutku. Drugim  riječima, nastavit će se osipanje SDP-a i rast frakcija nezadovoljnih u HDZ-u u korist Milana Bandića. Zato njegov prijedlog da se osiguraju udžbenici valja ocijeniti kao mudru i svrsishodnu politiku.