Naslovnica Rifin's news Poslovanje poduzetnika u 2017. godini po županijama

Poslovanje poduzetnika u 2017. godini po županijama PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 13 Lipanj 2018 09:48

Rezultati poslovanje u 2017. godini ne zadovoljavaju kao što je pokazano u prethodnom komentaru. Međutim, kada se rezultati poslovanja promatraju po županijama tada zaključujemo da su oni zabrinjavajući. Raspon varijacija glede ostvarenih rezultata i dramatične promjene u samo jednoj godini pokazuju koliko je hrvatsko gospodarstvo slabo i ranjivo na šokove.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija ostvarili su polovinu gubitaka. Isto vrijedi i za ostvarenu dobit pa se može kazati kako je više od polovine gospodarske aktivnosti locirano u Zagrebu i njegovoj okolici. Pad dobiti od 9% tek je nešto manji od prosjeka hrvatskog gospodarstva (9,5%). Gradovi spavaonice, kao što je to Zaprešić, morali bi razmišljati kako pokrenuti gospodarsku aktivnost na svom području. Polovina gospodarske aktivnosti jasno pokazuje da je cijela Hrvatska veća ili manja periferija. Podaci u nekim županijama su dramatični. Tri županije: Sisačko-moslavačka, Osječko-baranjska i Istarska ostvarile su gubitak. Sve su županije istočno od Zagreba kandidati za stečaj osim Vukovarsko-srijemske koja ima poseban status.

Turizam, drama u brodogradnji, koja nas prati od uspostave Lijepe naše, i Agrokor obilježili su kretanja hrvatskog gospodarstva. Istarska županija pokazuje kako monokultura zvana turizam nije dostatna da amortizira stanje u Uljaniku pa je s trećeg pala na zadnje mjesto rangliste županija po ostvarenom dobitku. Turizam će, ako dade dobri hrvatima naklonjen Bog, vjerujemo rasti i u ovoj godini. Stanje u Dubrovniku može umanjiti očekivane rezultate. Međutim, brodogradnja i dalje ostaje problem. Najveći su dobitnici Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Tako je Splitsko-dalmatinska županija postala treća, Zadarska peta, a Dubrovačka osma na ranglisti. Respektivno njihove su pozicije u 2016. godini bile: 5., 12. i 14.

Promatrajući grosso modo valja reći kako jug, zahvaljujući turizmu, dinamizira gospodarsku aktivnost u većoj mjeri nego što to sjever smanjuje. Drugim riječima, kretanje hrvatskog gospodarstva osporava tezu o razvijenom sjeveru i nerazvijenom jugu, i to upravo na način kako se to zbiva u Crnoj Gori.