Naslovnica Rifin's news Mirna

Mirna PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 20 Veljača 2014 11:37

 

Nakon više godina Mirna ponovno postaje predmet općeg interesa. Odmah valja reći da očito postoje mnogi nteresi kada je u pitanju Mirna. Naša vodeća tvornica za preradu ribe nije u stanju da dobije pravo na život. Od privatizacije postoje mnogi igrači koji se pojavljuju kao šansa, a zapravo predstavljaju ograničenje.

Moje veze s Mirnom datiraju iz prethodnog sustava kada sam dolazio u Rovinj u funkciji glavnog direktora Tvornice duhana Zagreb. Tadašnji generalni direktor Smoljan i moja malenkost tražili smo put kako objediniti duhansku industriju Hrvatske nakon što je duhanska industrija u republikama i pokrajinama tadašnje države već bilo objedinjena. Iako nismo uspjeli do kraja u svome naumu dogovorili smo pravila igre. Tako je duhanska industrija u Hrvatskoj postala aktivni čimbenik duhanske industrije Jugoslavije. Ante Vlahović je u tom razdoblju bio daleko najučinkovitiji direktor u duhanskoj industriji, što je poentirao kupivši Tvornicu duhana Zagreb.

Kada je pokrenuta privatizacija aktivno sam surađivao s Mirnom na izradi procjene Mirne Rovinj. Tada sam iznio svoje mišljenje, sada ga samo potvrđujem, kako je najveća nesreća Mirne Rovinj položaj u gradu Rovinju i zemljišta koja su u njezinom vlasništvu. Kako je Rifin bio jedan od vjerovnika u tada pokrenutom stečaju izabran sam da vodim Vijeće vjerovnika. Toga sam se oduševljeno prihvatio i ponudio Plan preustroja Mirne Rovinj. Bio sam naivan. Neke igrače preustroj nije interesirao, iako je plan nudio povrat duga, odnosno učešće u vlasništvu. Poslije sam saznao da postoje odlučujući igrači koji su danas pravomočno osuđeni, odnosno protiv kojih se vode postupci.

Tako stanje pravnog sustava u Lijepoj našoj moguće je identificirati analizirajući sve moguće i nemoguće događaje u Mirni Rovinj. Pitanje koje ne treba zanemariti glasi: kako je Poderavka postala večinski dioničar Mirne Rovinj i tko je sve sudjelovao u toj raboti? Nadalje, što je učinjeno sa sredstvima koje je država dala za spas mirne sredinom devedesetih godina? Zašto su neki časni djelatnici Mirne preko noći postali neprijatelji Mirne? Ukoliko analitičko novinarstvo bude, u što sumljam, „zagrebalo“ po povijesti Mirne otkrit će se mnoge, malo je reći, očekivane slučajnosti. Da je tome tako sugerira rubrikana ovim stranicama „Zaprešić kao slučaj“ koja nikog od novinarskih analitičara nije „zagolicao“. Živimo u vrlo neizvijesnim uvjetima, kada je najpametnije šutiti.

Na kraju želim jasno reći: nema nikakve sumlje da je opstanak Mirne Rovinj imperativ. Isto tako nema nikakvog razloga da se Mirna Rovnj ne preseli na novu lokaciju. Rovinj kao vodeće turističko mjesto u Lijepoj našoj mora sve učiniti kako bi se Mirna preselila na novu lokaciju na zadovoljstvo djelatnika i građana Rovinja. Saborski zastupnik Kajin je u pravu kada ukazuje na mnoge probleme koji su uvijek, od uspostave Lijepe naše, stavarani da Mirna Rovinj poklekne. Zapravo je veliko čudo, istarska tvrdoglavost, da se to nije dogodilo. Stojim na raspolaganju djelatnicima Mirne da im pomognem u njigovoj borbi za opstanak.