Naslovnica Rifin's news Angela Merkel u Davosu

Angela Merkel u Davosu PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 31 Siječanj 2013 16:21

 

Ove godine sastanaku u Davosu nije posvećena primjerena pažnja. Prije samo nekoliko godina taj ugledni skup posjećivali su hrvatski državnici kako bi „na licu mjesta“ čuli što se trenutno događa i što slijedi u narednom razdoblju. Očito je depresija, kriza u krizi, koja se produbljuje put u Davos učinila je besmislenim korakom. Bezidejno novinarstvo slijedilo je ponašanje političara, pa su se pridružili „grijehu propusta“. U Davosu je neumorna Angela Merkel uputila snažne poruke koje su važne za Lijepu našu. I to ne stoga što ćemo, ako da Bog, 1. srpnja ove godine postati punopravna članica EU, već što su njezine opservacije od značaja za stanje i mogući izlazak iz depresije.

Njemačka je, uz podršku Francuske, „nametnula“ EU, općenito, i eurozoni, posebno, nove  značajne instrumente. Da podsjetim, o čemu je redovito pisano na ovim stranicama, formiran je Fond, potencijala gotovo bilijun eura, koji bi trebao pomagati zemljama članicama, zatim Fiskalni pakt koji uravnotežuje proračunsku politiku, te bankarski nadzor.

U Davosu je kancelarka Angela Merkel otišla korak dalje. Najavila je već započete rasprave kako bi se povećala konkruentnost eurozone, odnosno EU.  Ona je taj slijedeći korak nazvala Pakt o konkurentnosti. Svjesna da dinamiziranje, članice eurozone koje su ostvarile gospodarski rast, gospodarske aktivnosti povećanjem potražnje na tržištu eurozone nije rješenje za eurozonu, Gospođa Merkel se zalaže za povećanje konkurentnosti gospodarstva eurozone na svjetskom tržištu. To je zapravo pravi problem smatra gospođa Merkel. Na ovim sam stranicama, razmatrajući odnose izravnih i neizravnih poreza, te porezne presije per capita, često, razmatrajući probleme eurozone, ukazivao kako je odnos sjevera i juga eurozone određen superiornom učinkovitošću sjevernog dijela u odnosu na južni dio. Drugim riječima, najava Pakta o konkurentnosti valja odrediti kao skup novih koraka koji će redefinirati državu u socijalnom pogledu, s jedne strane, i, s druge strane, reformirati tu istu državu kako bi postala „jeftinija“ odnosno učinkovitija, dakle, korisnija svojim građanima.

Kancelarka Angela Merkel tu ne staje. Ide dalje. Jasno ukazuje da postojeće stope nezaposelnosti, posebno mladih, nisu održive. U tom smislu svojom izjavom o potrebnoj harmonizaciji tržišta rada daje državničke i ohrabrujuće izjave koje neće rezultirati aplauzom od strane njemačkih radnika.

Put veće konkurentnosti gospodarstva EU gospodđa Merkel vidi u dinamiziranju istraživanja i razvoja, obrazovanju, dakle, standardnim alatima koji dramatično povećavaju konkurentnost. Samo dramatično povećanje konkurentnosti gospodarstva EU omogućit će, smatra gospođa Merkel, izvoznu orijentaciju eurozone, odnosno EU, što je cilj kojem valja težiti. Dakle, ubrzanom koncentracijom i centralizacijom kapitala.

Tako je u Davosu zborila gospođa Merkel, o čemu smo tek marginalno informirani u javnim sredstvima priopćavanja. Izjava gospođe Merkel je jasna poruka svim članicama, uključivo Lijepoj našoj, da će projekt EU, odnosno eurozone uspjeti, bez obzira koliko prepreka stajalo na putu.

Za Hrvatsku, kao što rekoh, mnogo korisnih informacija, ali i poruka, da ne kažem poduka, što nam je čitniti.