Naslovnica Rifin's news Na vidiku oluja

Na vidiku oluja PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Nedjelja, 06 Svibanj 2012 22:48

 

Francois Holland je pobjedio. Gospođa Merkel bi se mogla naći sama. Ukoliko novoizabrani predsjednik Francuske održi dio predizbornih obećanja, pitanje opstanka eurozone neće biti tek retoričko pitanje.

Sarcozy je pratio koliko je to mogao politiku kancelarke Merkel. Neoliberalizam čiji je glavni protagonist eurozona, na čelu sa gospođom Merkel, mogao bi ustuknuti pred novim politikama koje je najavio upravo izabrani predsjednik Francuske.

Tako bi Velika Britanija, usljed promjene francuske politike, mogla dobiti partnera u oštroj borbi na vrhu Europske unije odnosno eurozone. Francuska bi se mogla vratiti nacionalnim umjesto europskim interesima. Umjesto federacije Europska bi unija mogla ostati tek savez suverenih država. Ne treba gubiti iz vida negativnu ocjenu ekonomskih analitičara najavljenog programa novog predsjednika Hollanda.

Francuska je u složenoj gospodarskoj situaciji. Socijalizacija nagomilanih problema mogla bi smanjiti ionako nezadovoljavajuću konkurentnost francuskog gospodarstva. Ipak, predizborna obećanja rijetko se kad u potpunosti poštuju pa nema razloga očekivati da će obećanja iz predizborne kampanje biti dosljedno provođena.

Bilo kako bilo treba pričekati prve poteze novog francukog Predsjednika da bi mogli ocjeniti kuda ide Europska unija, opčenito, i eurozna, posebno. Iako Hrvatska nije važna valja imati u vidu da problemi eurozone mogu imati učinak tektonskih poremećaja na hrvatsko društvo, opčenito, i gospodarstvo, posebno.