Naslovnica Rifin's news Automobil naš svagdašnji

Automobil naš svagdašnji PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 22 Ožujak 2012 16:16

 

Hrvati su čudan narod. Dok se u razvijenim zemljama smanjuje broj kupljenih automobila kao odgovor građana na krizu; u Hrvatskoj prodaja automobila raste. Da nam bude lakše ne raste samo u Hrvatskoj; raste i u nekim drugim bišim tzv. socijalističkim zemljama. Građani nama susjedne Slovenije trebali bi nam biti uzor, ali „mi smo veći igrači od slovenaca“.

Gornja granica cijeni benzina je samo nebo. Građani, putem javnih sredstava priopćavanja, traže njihovo zaustavljanje smanjenjem trošarina. Cijena plinu i struji također će se povećati. Povećat će se cijena hrani; zapravo ona već raste. Cijena hrani bi mogla dugoročno nastaviti svoj rast zbog neprijmjerene politike prema poljoprivredi i prehrambenoj industiji, s jedne strane, i, s druge strane, zbog promjena hidro-meteoroloških uvjeta. Istovremeno predstavnici vlasti već danas priznaju da se „možda“ neće ostvariti planirano povećanje BDP-a. Sijedi, prema tome, daljni pad zaposlenosti i sve zamislive i nezamislive posljedice derivacije koje se mogu izvući iz te činjenice; dodatno će se dramatizirati sanje u Hrvatskoj. Pitanje kreditnog rejtinga i dalje ostaje otvoreno pitanje čije bi smanjenje moglo postati katalizator koji će dodatno dinamizirati – i multičplicirati - negativne trendove. Usprkos svemu i svima naši građani su povećali broj svojih ljubimaca u prošloj godini za devet posto. Isto se ponašanju i na početku ove godine kada je zabilježen rast od šest posto.

Na RIFIN-ovim radionicama polaznici su osporili moju brojku po kojoj mjesečni troškovi automobila, vrijednosti od 100.000 kuna,  iznose 3.500 kuna. Bili su u pravu – pogrešio sam. Automobil koji stoji 100.000 kuna mjesečno svoga vlasnika stoji 3.519 kuna. Najprije je nastala nevjerica, potom kada su informaciju „provarili“ zabrinutost, pa, prema tome, ako nisu ništa dugo – vjerujem da jesu - ponijeli sa radionice ova im je spoznajaa bila dovoljna nagrada/naknada za provedeno vrijeme i utrošeni trud.

Slovenija je u odnosu na prošlu godinu smanjila kupnju novih automobila za 22%, Austrija za 9%, Belgija za 18%. Francuska i Italija, proizvođači automobila, smanjile su kuupnju novih automobila za 20 i 19% respektivno. Grčka je smanjila kupnju novih automobila  za 45%, Portugal za čak 48%. Dok normalni svijet ide drumom, hrvati idu šumom.