Naslovnica Rifin's news Europska unija je odahnula

Europska unija je odahnula PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 18 Studeni 2011 11:40

 

Sa 281 glasom za, 25 protiv i ni jednim suzdržanim vlada talijanskog premijera Marija Montija dobila je povjerenje Senata, a danas će se glasovati u Donjem domu parlamenta. Sve stranke, osim Sjeverne lige, podupiru Montijevu vladu. Profesor ekonomije Mario Monti predstavio je Parlamentu program svoje vlade, koju je on nazvao vladom nacionalne odgovornosti.

Sastav talijanske vlade je slijedeći: ministar vanjskih poslova je Giulio Terzi di Sant'Agata, ministrica unutarnjih poslova je Anna Maria Cancellieri, ministrica pravosuđa je Paola Severino, ministar obrane je Gianpaolo di Paola, ministar ekonomskog razvitka i infrastrukture je Corrado Passera, ministar poljodjelstva je Mario Catania, ministar za okoliš je Corado Clini, ministrica rada i socijalne politike je Elsa Fornero, ministar zdravstva je Renato Balduzzi, ministar sveučilišta i obrazovanja Francesco Profumo, a ministar kulture Lorenzo Ornaghi.

Ministri bez portfelja su Enzo Moavero Milanesi (europski poslovi), Piero Gnudi (turizam i sport), Fabrizio Barca (teritorijalna pitanja), Piero Giarda (odnos s parlamentom) i Fabrizio Riccardi (međunarodna suradnja).

Za stanje hrvatskog financijskog povjerenje premjeru Montiju znači dodatno smanjenje neizvjesnosti. Naprosto aplauz koji je dobio gospodin Monti pokazuje da je odluka Senata bila “po mjeri”svjetskih financijskih institucija, s jedne strane, i, s druge strane, postojećih, novih vjerovnika javnog duga talijanske države. Malo je reći da bi iskustva koja upravo stiče talijanska država trebali biti lekcija za naše političare koji uporno ignoriraju stanje hrvatskog gospodarstva.

Ono zbog čega pišem ovaj komentar je dobra vijest da su ugledni bankari: ministar ekonomskog razvitka i infrastrukture je Corrado Passera i ministrica rada i socijalne politike je Elsa Fornero dojučerašnji visoki dužnosnici „majke“ naše Privredne banke Zagreb. Ta će činjenica imati značajn učinak na ubrznje rasta PBZ-a uopće, pa i na hrvatskom financijskom tržištu. Naime, nije realno očekivati da bi premijer Monti imenovao dva vodeća bankara Intese Sanpaolo a da banka nije stabilna i dio sustava koji će već sutra „uzeti“ aktivnu ulogu u rješavanju talijanske krize. Radi se o dva vrlo zahtjevna i odlučujuća resora. PBZ bi se stoga morala aktivnije uključiti u razvojne i stabilizacijske procese koji Hrvatskoj predstoje neposredno poslije izbora. Tako bi PBZ mogla značajno doprinijeti stabilizaciji gospodarskih kretanja u Hrvatskoj, s jedne strane, i, s druge strane što je naročito značajno, doprinijeti održanju postojećg kreditnog rejtinga. Tim i takvim ponašanjem PBZ bi se pokazala kao poslovna banka koja ima visoku dozu socijalne senzibilnosti. Konačno gospođa Fornero je ministrica rada i socijalne politike.

Što se tiće ostalih kćeri talijanskih majki jasno je da će se njihovo poslovanje promatrati s posebnom pažnjom.

Poslovanje bankarskog sustava u velikoj je mjeri poslovanje temeljeno na povjerenju. Napisi, gotovo bi se mogli reći da imaju pomanjkanje dobronamjernosti, koji dramatiziraju ionako ozbiljno stanje povećavaju nepovjerenje što nam sigurno ne ide u prilog. U tom smislu valja identificirati i moj jučeranji tekst glede valutne klauzule. Mislim da imam pravo za sebe reći da sam vječna opozicija i katastrofičar. Međutim, nikada nisam želio svojim analizama pogoršavati stanje već upravo suprotono moje kritike su bile usmjerene za traženje boljih/učinkovitijih puteva. To je bitna razlika između onih koji žele stvarati novo bolje društvo u odnosu na one kojima je kritika instrument osobne prepoznatljivosti.