Naslovnica Rifin's news Nametnuta tema – valutna klauzula

Nametnuta tema – valutna klauzula PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Četvrtak, 17 Studeni 2011 11:44

Ono po čemu smo poznati je brzopletost. Dovoljno je da nam se nešto/netko učini zanimljivim i smjesta donesemo odluku da je to nešto/netko rješenje naših problema. Gotovo da impresionira najava po kojoj bi centralna banka dodatno opteretila cijenu kredita nominiranu uz euro ili neku drugu valutu. Godinama smo imali valutnu klauzulu, koja je zakonom dozvoljena – sic!, i sada ćemo odjednom odlukom Koga? i Zašto? „preko noći“ penalizirati te i takve kredite kako bi pokazali – Što? - da mi u Hrvatskoj možemo što hoćemo. Stiče se dojam da je gospodin Lesar uspio u svojoj namjeri, bez argumenata, osporiti kredite vezane uz valutnu klauzulu.

O valutnoj sam klauzuli pisao na ovim stranicama. O valutnoj sam klauzuli raspravljao na mojim Radionicama kako bi građani/poduzetnici imali jasniju sliku zašto je valutna klauzula tako prisutna u financijskom sustavu Hrvatske. Najava da će se krediti s valutnom klauzulom oporezivati ili putm insturmenata centralne banke poskupiti zahtjeva, radi mojih sugovornika na Radionicama, dodatno obrazloženje.

Loš novac istiskuje dobar novac. Kada je novac sumljive kvalitete ili kada, slučaj kune, ne vjerujete da će mu vrijednost u budućnosti biti na razini današnje pokušavate ga se riješiti. On je za vlasnika „vrući novac“. Na ovim prostorima s koljena na koljeno prenosi se nepovjerenju prema nacionalnoj valuti. Gospodarstva koja imaju poteškoća teško da mogu imati solidan novac. Treba proći puno vremena da se percepcija o lošem novcu izmijeni. Švicarski franak svoj ugled u svijetu vodećeih valuta zahvaljuje višegodišnjoj stabilnosti prema svim valutama ne dovodeći u pitanje svoju vjerodostojnost. Švicarsko je gospodarstvo jedno od najučinkovitijih gospodarstava na svijetu. U ova krizna vremena financijsko utočište je i japanski jen usprkos činjenici da zadnjih desetljeća ni približno ne ostvaruje zavidne gospodarske rezultate.

 

Hrvati s pravom ne vjeruju kuni iako je naša valuta već „punoljetna dama“ koja je tijekom svog života bila stabilna valuta kada je u pitanju eruo; što se tiče dolara ona je čak (sic!) značajno aprecirala. Do drame s eurom švicarski franak nije bi od većeg interesa hrvatskih građana. Poslovnih banaka – jest.

 

Kamatna stopa predstavlja naknadu za odgođenu potrošnju plus pretpostavljeni rizik kojem se izlaže vlasnik novca - u vremenu. Iz definicije kamatne stope jasno slijedi da valutna klauzula smanjuje valutni rizik i upravo za taj iznos kreditor smanjuje cijenu kredita. Ukoliko dužnik inzistira na, recimo, kunskom kreditu bez valutne klauzule kreditor će mu zaračunati tečajni rizik i za taj iznos povećati kamatnu stopu. Hrvatski oligopolni bankarski sustav navedenu tvrdnju relativizira.


Otkuda tečajni rizik u Hrvata?

Poslovne banke primajući deviznu štednju/podižući u inozemstvu kredite nominirane u stranoj valuti, robu, iste prodaju na deviznom tržištu kako bi devizne pologe/podignute kredite mogla plasirati na domaćem kreditnom tržištu. Ne treba zaboraviti da je kuna zakonsko i definitivno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Ukoliko bi poslovna banka odobrila kredit bez valutne klauzule tada bi ista morala snositi rizik eventualne devalvacije kune. Kada poslovna banka vjeruje kuni tada stvara tzv. kratku poziciju jer su joj kunski plasmani, bez valutne klauzule, veći od deviznih obveza. I obratno, duga je pozicija kada očekujemo devalvaciju nacionalne valute pa su nam devizna potraživanja, valutna klauzula, veća od deviznih obveza. Navedene „igre“ nisu povremene već dnevne sa ciljem da se poveća učinkovitost poslovne banke.

Prema tome, da bi napustili valutnu klauzulu moramo napustiti deviznu štednju. Što bi se u Lijepoj našoj dogodilo da se preko noći devizna štednja zamjeni kunskom štednjom bez valutne klauzule. Nadam se da je sada sasvim jasno koliko su utemeljeni zahtjevi o napuštanju valutne klauzule. Uostalom ne bi bilo loše da Sabor/HNB oformi komisiju i da ista učini cost-benefit analizu kako bi se riješio problem valutne klauzule.

Ovih se dana govori o ukidanju valutne klauzule. Očito se radi bar jednim dijelom o predizbornoj priči koja bi morala zaitneresirati/pridobiti nesretne građane koji su se zadužili uz valutnu klauzulu – švicarski franak. Međutim, to svakako valja istaći valutna je klauzula u hrvatskom financijskom sustavu stožerna točka pa, prema tome, rasprava o valutnoj klauzuli mora biti, u najmanju ruku, osmišljena da ne kažem sustavna.

Zaključujem. Gospodo hrvatsko se društvo nalazi u sveopćoj krizi. Ne radi se samo o gospodarskoj krizi. Stanju u okružju, posebno Italiji, mora zabrinjavati. Naprosto eurozona je do te mjere presudna za hrvatsko gospodarstvo da i najmanji poremećaji u eurozoni imaju u Hrvatskoj učinak potresa. Stoga, prije nego što bilo što poduzememo sačinimo ozbiljne analize, raspravimo o svim prijedlozima, ali ne donosimo odluke preko noći.