Naslovnica Rifin's news Svaka čast

Svaka čast PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Utorak, 23 Kolovoz 2011 16:50

 

Hrvatska poštanska banka odlučila je građanima ponuditi stambene kredite u kunama, bez vezanosti za bilo koju valutnu klauzulu, priopćeno je iz HPB-a. Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa. HPB dodaje da su u svojoj ponudi, obzirom na određeni višak kunske likvidnosti,  u svibnju ove godine uključili kunske gotovinske kredite s rokom do 7 godina te kunske kredite namijenjene poljoprivrednicima, također s rokom otplate do 7 godina.

Današnja sredstva priopčavanja nisu primjereno kvalificirali veliki poslovni potez HPB-a. U uvjetima svekolikih nestabilnosti, predizborne kampanje jedina značajnija hrvatska komercijalna banka odlučila se ponuditi hrvatskim građanima kredite u kunama bez valutne klauzule. Velik je to potez u svakom pogledu. Vjerne čitaoce podsijećam kako sam godinama kunu nazivao  monetarnim manekenom, odnosno monetarnom manjinom. Na moje zadovoljstvo, a vjerujem i svih patriota – ekonomista – poslovni potez HPB mogao bi značiti povratak povjerenja u vlastite snage koje smo tako brutalno “otpisali” kao moguće rješenje.

Građani koji su zainteresirani za kredite mogu se veseliti jer mogućnost kreditnog zaduženja u kunama omogućuje im da dijele otpalaćujući svoje kreditne obveze sudbinu hrvatskog gospodarstva. Centralna banka, također, će pozdraviti poslovni potez HPB-a jer mogućnost kreditiranja u kunama bez valutne klauzule znači potvrdu njezine vjerodostojnosti. Država će tako shvatiti da je razvoj nacionalnog bankarskog sustava determinrajući dio koncepcije i strategije razvoja. Inozemni će se investitori s većim povjerenjem okrenuti mogućnosti koje im pruža hrvatski gospodsrski sustav. “Domaće” poslovne banke će se morati preispitati svoju kreditnu politiku. Shvatit će da poslovni potez HPB predstavlja poziv hrvatskim građanima, odnosno poduzetnicima da svoja sredstva povjere upravo HPB-u jer je ona ta koja svoju sudbinu “veže” za Lijepu našu.

Vjerujem, nadalje, da poslovni potez HPB-a znači redefiniranje, bar u srednjem roku, održivosti valutne klauzule, posebno onih koje ne glase na euro. Naime, ukoliko, poslovne banke svoju strategiju kreditiranja usmjere u hrvatsko gospodarstvo, s jedne strane, i, s duge strane, okrenu se proizvodnji tada nema sumlje da bi hrvatsko gospodarstvo moglo dobiti novu šansu. Morate priznati, dragi čitaoče kako to lijepo zvuči.

U tom smislu ponavljam potrebu kapitalnog osnaženja ne samo HPB-a što je interes svih, bez obzira na stanačke boje, već i HBOR-a koji bi svojim potencijalom morao još više potpomognuti dinamiziranje hrvatskog gospodarstva. Nedostaje specijalizirana vanjskotrgovačka banka. Međutim, kad osnažimo ove dvije banke tada će se ona nametnuti kao nužni korak.