Naslovnica Rifin's news Deset mjera Vlade Srbije

Deset mjera Vlade Srbije PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 25 Ožujak 2011 09:40

Srbija traži učinkoviti put izlaska iz krize. Ograničenja koja postoje u srpskom gospodarstvu zahtjevaju osmišljeni pristup, s jedne strane, i, s druge strane, potrebna je upornost što znači potrebno je ravnomjerno rasprediti teret „sanacije“ gospodarstva. U kojoj su mjeri uspjeli ostavljam čitaocu da sam  prosudi.
“Deset mera Vlade Srbije nisu nešto novo, ali i samo pojačano fokusiranje na akutne probleme srpskog društva, odnosno privrede može doneti određena poboljšanja.
1. Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cenama za sve građane sprovešće se prevashodno kroz jačanje uloge Robnih rezervi na tržištu.
2. Povećanje zaposlenosti kroz nove oblike podsticaja za otvaranje radnih mesta; - odnosi se na relaksaciju uslova za novo zapošljavanje i nove programe masovnog zapošljavanja.
3. Dalje smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita, kako bi se obezbedila dugoročna makroekonomska stabilnost; - Striktno poštovanje fiskalnih obaveza predviđenih novim zakonom o budžetskom sistemu, kojima je predviđeno kontinuirano smanjenje fiskalnog deficita.
4. Dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenjivih dobara; - uvođenje novih podsticajnih mera usmerenih na povećanje proizvodnje razmenjevih dobara kako bi se omogućilo dalje povećanje izvoza.
5. Veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju usmerenu ka većim prinosima i višem stepenu finalizacije proizvoda; - unapređenje agrarne politike kojom će se favorizovati viši prinosi i stepen finalizacije proizvoda koji omogućavaju racionalnije korišćenje resursa i donose veću dobit poljoprivrednim proizvođačima.
6. Podrška izvoznim delatnostima kroz osnivanje Razvojne banke i efikasnijeg mehanizma garancija za izvozne poslove.
7. Privlačenje novih investicija kroz unapređenje poslovnog ambijenta i ravnomerni regionalni razvoj.
8. Sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) i inovativnim delatnostima.
9. Reforma javnih preduzeća koja podrazumevaju ukidanje monopola, uvođenje profesionalnog rukovodstva i smanjenje subvencija.
10. Efikasnije upravljanje velikim infrastrukturnim projektima – odnosi se prevashodno na utvrđivanje striktnih rokova i oštrih penala izvođačima radova za završetak infrastrukturnih projekata za koje je Vlada obezbedila finansiranje i projektnu dokumentaciju.
Sumarno posmatrano, novi zamah Vlade mogao bi ipak dati neke rezultate i rekonstrukcija Vlade je bolja solucija od nastavka po starom. Pritisak novih izbora prisiliće Vladu da povuće poteze koji bi mogli doneti koristi našem društvu. Međutim, čuda se ne dešavaju i njih neće doneti ne eventualno nova vlast u narednom mandatu.
Centar za novu politiku”