Naslovnica Rifin's news Martina Dalić

Martina Dalić PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Srijeda, 29 Prosinac 2010 13:34

 

Gospođa Martina Dalić od danas je nova ministrica financija; prva žena na čelu javnih financija od uspostave samostalnosti. Različita su mišljenja o rekonstrukcije Vlade. Oporba govori o kozmetici, a vladajući o promjeni/zaokretu ekonomske politike. Odgovor ćemo dobiti vrlo brzo. 

Moje mišljenje o gospođi Dalić je vrlo pozitivno. Nemam dileme da dobro pozna makroekonomiju; neki su mi prijatelji kazali da pozna dobro  organizaciju te povezivanje, interakciju, mikroorganizacije i kadroviskih potencijala; znamo da pozna bankarski sustav što znači da pozna  monetarnu odnosno kreditnu politiku. Godinama je radila u Ministarstvu financija. Sve u svemu dobili smo sposobnu ministricu koja će se znati od prvog dana nositi s nagomilanim problemima.

Jedno od ograničenja je donesen proračun za narednu godinu pa će Ministrica imati tek ograničene mogućnosti promjena. Najveći dio aktivnosti svoditi će se na poboljšanja u okviru postojećeg. Drugo ograničenje je vremenski horizont trajanja ove Vlade.

Ukoliko bi gospođa Dalić pokrenula rebalans proračuna, kako bi se povećao manevarski prostor,  takvu bi inicijativu valjalo podržati. Naime, guverner Željko Rohatinski dobio je sposobnog "igrača" što valja interpretirati kao velik iskorak u pravcu veće koordinacije/konvergencije fiskalne i monetarne politke. Upravo obostrano uvažavanje Guvernera i Ministrice otvara znatne mogućnosti u djelovanju svake od politika, odnosno njihovom koordinacijom moguće je ostvariti znatne sinergijske učinke što do sada nije bio slučaj.

Na kraju, izražavam nadu da se godpođa Dalić prihvačajući ovu zahtjevnu ulogu neće "potrošiti". Naime, ukoliko se učini manje od očekivanog valja imati prilikom konačne ocijene učinkovistosti rada gospođe Dalić ograničenja i perspektive koja su danas prisutna.