Naslovnica Radionice Projektni menadžment - I.

Projektni menadžment - I. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 21 Travanj 2022 15:44

Vjerni pratitelji mojih rasprava glede problema u Veleučilištu Baltazar u svojim pismima su mi priopćili kako im nije bilo poznato da je jedan od ciljeva osnivanja Visoke škole „BAK“ bio – gospodarski razvoj grada Zaprešića. U nekoliko nastavaka pokušat ću, putem rasprave o značaju i ulozi projektnog menadžmenta u suvremenom poslovanju, objasniti u čemu je „kvaka 22“. Naime, tada sam u raspravama s rukovodstvom grada Zaprešića ukazao na alokacijske aspekte grada Zaprešića koji omogućuje dinamiziranje razvoja grada. Moji su argumenti prihvaćeni kako sam to naveo u svojim raspravama „Zaprešić kao slučaj“ što će biti primjereno obrađeno u najavljenoj knjizi. Prilikom osnivanje Visoke škole, profesionalni ekonomisti su znali, kako će nedostajati projektnih menadžera. Tu prazninu ili potrebu nastojala je riješiti Visoka škola. Formalno je sve učinjeno. Kada se vratim u Visoku školu restrukturirat ćemo nastavni program sukladno potrebama tržišta rada kako bi Visoka škola postala vodeća obrazovna institucija iz područja poslovne eknomije.

Kad govorimo o dijelu ili cjelini uvijek nastojimo ostvariti, realizirati, postojeće zadatke uz što je moguće manje troškove. To je uostalom definicija ekonomije kako znanosti tako i umijeća. Kada riječ projektni zamijenimo riječju zadatak ili cilj dobijemo jasan odgovor o ulozi projektnog menadžmenta. Prema tome, kada je riječ o projektnom menadžmentu tada govorimo o svim aspektima poslovanja i upravljanja bilo kojeg, ne samo poslovnog, projekta. Taj ćemo pristup uvrstiti u nastavni program.

Dakle, kad govorimo o tekućem poslovanju govorimo o projektnom menadžmentu. Projekt je tekuća poslovna politika. Ako upravljamo tvrtkom čiji rezultati ne zadovoljavaju tada se projektni menadžment naziva restrukturiranje.

Kada govorimo o pokretanju poslovne kombinacije govorimo o projektnom menadžmentu. Pod poslovnim kombinacijama podrazumijevamo pokretanje novog posla. Pod poslovnom kombinacijom podrazumijevamo prodaju/kupnju tvrtke kako bi povećali profitabilnost svojih investicija.

Svaka od navedenih kombinacija govori o upravljanju cjelinom sustava. Međutim, projektni menadžment predstavlja i učinkovito upravljanje – prodajom, nabavom, organizacijom, ljudskim resursima, financijama, računovodstvom, i tako dalje. Sve je to projektni menadžment.

U slijedećim nastavcima ću raspravljati o pojedinom tipu projektnog menadžmenta. Da. Biblioteka „Osobne financije“ predstavlja upravljanje financijskim i inim resursima obitelji. I to je projektni menadžment. U tom smislu predlažem čitatelju da pročita moju raspravu Semafor.

U slijedećoj raspravi slijedi – pokretanje posla.