Naslovnica HRT od javnog do državnog 1.8. HRT JE STRANAČKA, A NE JAVNA TELEVIZIJA

1.8. HRT JE STRANAČKA, A NE JAVNA TELEVIZIJA PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 31 Listopad 2016 14:35
HRT je stranački a ne javni servis
Zanimljivo je da se jedan od zahtjeva MOSTA, u pregovorima s HDZ-om,  odnosi na HRT. Traži se smanjenje mjesečne "pristojbe". Iz toga bi se dalo zaključiti da je jedini problem s HRT-om visoka pristojba.  Činjenica jest da je i u programu stranke PAMETNO predviđeno smanjenje pristojbe na 50,00 kn mjesečno, postepeno u trima godinama. Očito, pristojba jest problem koji treba riješiti.
Ipak, želio bih naglasiti koji je za mene neizmjerno veći problem sa HRT-om. To je njegova stranačka pristranost. Ona proizlazi iz sadašnjega zakona o HRT-u po kojem se članice i članovi Programskoga vijeća HRT-a biraju u Saboru, tako da njihov izbor ovisi o dogovoru većinskih stranaka. Zato se i događalo da se nekada trebalo čekati mjesecima da se imenuje Programsko vijeće, jer se stranke nisu mogle lako dogovoriti tko će uči u Vijeće od "naših" a tko od "njihovih". A to je važno za to da se u Vijeću nametnu pristupi programu HRT-u što usklađeniji s interesima većinskih stranaka. Time HRT, dakako, gubi svoju osnovnu namjenu da nepristrano, objektivno informira javnost o dagađajima u hrvatskome društvu. Samo je u jednom razdoblju samostalnosti Hrvatske, HRT imao šansu doista biti javni  a ne stranački servis.  O tome sam pisao (vidi tekstove prije ovoga, pod istim naslovom ), i ne mislim da je nužno to ovdje ponavljati.
Ovim sam kratkim tekstom želio samo upozoriti da promjena Zakona o HRT-u traži mnogo više od smanjivanja pristojbe. Traži formiranje Programskoga vijeća koje će biti takvo da osigura da će HRT biti doista javni a ne stranački servis. Čini se da ta bitna promjena nije strankama koje se spremaju formirati Vladu niti na kraj pameti.  Nije teško razumjeti zašto, ali jest teško razumno opravdati.
 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn