Naslovnica Harač Zašto?

Zašto? PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Petak, 07 Studeni 2014 17:47

Na ovim je stranicama pitanjima poreznog sustava i porezne politike posvećen velik broj stranica. Nameće se pitanje zašto pokrenuti novi blok na web stranici? Odgovor na postavljeno pitanje je, s mog motrišta, jednostavan. Upravo pišem knjigu o oporezivanju i njegovim gospodarskim učincima u vrijeme  kada se vodi kriva i naglašeno fiskalna funkcija poreza, slučaj Hrvatske. Drugi, daleko važniji, razlog vidim u najavljenim izmjenama poreznog sustava koji bi trebao, prema mišljenju valdajućih, omogućiti dinamiziranje gospodarske aktivnosti. Moje je mišljenje glede najavljenih promjena bitno različito u odnosu na argumentaciju kojom nas granatira vlast. Ono što dodatno zabarinjava, opravdava poseban pristup,  jest činjenica da oporba suprostavljajući se promjenama ne iznosi valjane argumenta što bi joj dalo legimitet, već to čini u kontekstu dnevnih događanja.

Jedan od dodatnih razloga zašto pokrećem posebnu rubriku su pisma čitatelja ovih stranica koji mi često pišu i traže odgovore glede porezne problematike, u širem smislu. Vjerujem da će biti zadovoljni jer pored moje malenkosti na stranicama će svoje poglede objavljivati moje kolege koje se profesionalno bave porezima. Bit će mjesta i za one autore koji se ne slažu sa postavkama koje će se na ovim stranicama iznositi. Drugim riječima, svi oni koji žele utemeljeno, stručno (argumentirano) raspravljati o kompleksnom problemu oporezivanja dobit će prostor ukoliko zadovolje kriterij akademske demokratičnosti što znači uvažavanja autora s kojima se ne slažu.

Posebni pristup oporezivanju nalazim i u osobnom razlogu. Naime, kao što je poznato svoju monografiju „Porezna reforma i hrvatska kriza“ objavio sam sad već davne 2009. godine koja nije relevantno ocjenjena – prihvaćena ili odbačena – od strane stručne i političke javnosti kojoj je bila namjenjena. Ono što se nije dogodilo u Lijepoj našoj dogodilo se u nekim drugim nama bliskim državama, kao i kod jednog broja poreznih stručnjaka iz drugih zemalja. Neki od njih pišu radove temeljem moje makroekonomske podjele poreza pa se može zaključiti da je knjiga postigla neke od postavljenih ciljeva. Kako i dalje mislim da je ponuđeni model pred pet godina validan za naše uvjete (istina bog stvari su danas daleko složenije nego što su bile pred pet godina) to ću se u svojim tekstovima koristiti nalazima koje sam objavio u spomenutoj monografiji.

Na kraju, ne najmanje važno, smtram svojom građanskom dužnošću da iznosim prijedloge za koje smatram da mogu koristiti u traženju izlaza iz ove depresivne depresije koje traje predugo, a nikako da nam se pokaže svijetlo na kraju tunela. Jasno ne smatram niti sam ikada smatrao da je moguće poreznim sustavom i poreznom politikom razriješiti svekolike gospodarske probleme. Međutim, kako su porezi još uvijek „nacionalni“ instrument ekonomske politike, što nije moguće tvrditi za monetarnu i tečajnu politiku, to je primjeren pristup sustavu i poltici od nenadoknadivog značaja.