Naslovnica Gosti stranica Neven Vidaković - Zašto je HDZ morao izgubit izbori?

Neven Vidaković - Zašto je HDZ morao izgubit izbori? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 16 Studeni 2015 09:32

Rezultati izbora su bili za sve iznenađujući osim za SDP. Pitanje koje su svi postavili jeste kako je HDZ izgubio dobivene izbore. Mjesec dana prije izbora bilo je svima jasno, pa čak i najzagriženijim SDP-ovcima da će HDZ pobijediti sa 10 mandata prednosti. Ankete koje nikada nisu bile naklonjene HDZ-u su pokazivale jasnu prednost HDZ-a. Onda su došli rezultati izbora i iznenađenje. Objašnjenje zašto se to dogodilo leži u tome da je HDZ napravio dvije ključne strateške greške za vrijeme kampanje. 

Prva greška koju je HDZ napravio jeste da je svojim stavovima otišao u politički prostor koji je prazan i sa jako malim biračkim tijelom. Naime Hrvati su politički čudan narod. Na jednoj strani imaju jako socijalnu komponentu: žele besplatno školstvo i zdravstvo, ali imaju i jaku nacionalnu komponentu jednostavno vole svoju državu. Ali jaka nacionalna komponenta ne leži u nacionalizmu ili fašizmu nego u humanizmu. Hrvati su kroz cijelu svoju prošlost bili narod koji se borio protiv porobljivača, a ne nikada nije bio okupator. To je objašnjenje zašto su Hrvati s tolikim brojem sudjelovali u partizanskom pokretu. Hrvati jednostavno nikada nisu prigrlili fašizam, također ih teme kao što su komunistička okupacija, lustracija, progon udbaša jednostavno ne zanimaju. U Hrvatskoj ekstremna desnica nikada nije bila politički relevantna. Za razliku od Srbije, ustaše nikada nisu imale 30% zastupnika u parlamentu, niti su osobe sa U na čelu hodale ulicama. To je činjenica. HDZ je za ove izbore nametnuo teme koje su interesantne samo malom broju glasača koji nikada nisu bili politički relevantni. Najbolja potvrda ovoga jeste broj stranaka ekstremne desnice u Saboru. Hrvate zanima ljubav prema domovini, a ne progon partizana.

Druga greška koju je HDZ napravio jeste da je podcijenio Amerikance. Ako je povijest 20-og stoljeća išta pokazala jeste da je dolazak i upletanje Amerikanaca samo po sebi događaj koji treba ozbiljno shvatiti. Naime nitko nije jasno razumio što dolazak Alexa Brauna znači na Hrvatskoj političkoj sceni. Dolazak Alexa Brauna se može opisati na samo jedan način: zamislite da Messi ili Ronaldo počnu igrati u drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. Zabijali bi po 10 golova po utakmici, nitko se s njima ne bi mogao nositi. Braun je svojim dolaskom donio na Hrvatsku političku scenu sasvim novi pristup i nove tehnike s kojima se HDZ nije mogao nositi. Primjer ovoga se jasno vidi u plakatima SDP-a kao i metodama kampanje. HDZ je imao uobičajene slogane: jaka Hrvatska, dobra Hrvatska, bolja Hrvatska. To želi svaka normalna osoba u Hrvatskoj. SDP je s druge strane imao jasnu poruku što znači glas za HDZ, a što znači glas za SDP. Meni se za vrijeme surfanja po internetupojavila slika dva autoputa. Jedan je bio nov i sunčan, a drugi je bio ispucan, trošan i na njemu je padala kiša. Natpis je bio jasan: ili rast ili dolina suza. Ovakva izborna kampanja je svela glasanje na emotivan izbor kojemu se malo ljudi može oduprijeti. To su pokazali i rezultati izbora.

Rezultat ove dvije greške jeste da je HDZ dobio 10 mandata manje od očekivanoga, a SDP je samo zbog uspješne kampanje dobio 10 ili čak 15 mandata kojima se nisu nadali. Tako da je rezultat izjednačen. Ako HDZ-u oduzmemo dijasporu ili koaliciji Hrvatska raste dodamo IDS dobivamo jednak rezultat.

Sada dolazimo do kraja izbora i procesa sastavljanja nove vlade. Pitanje koje si treba postaviti svatko tko je zainteresiran za procjenu tko će biti sljedeći mandatar jeste: Zar mislite da je Alex Braun osmislio samo izbornu strategiju, a nije osmislio i post-izborne strategije za formiranje vlade? Odmah po objavi rezultata je postalo jasno da je SDP krenuo u agresivnu kampanju pridobivanja MOST-a svim sredstvima, a da HDZ jako loše stoji u pregovorima. To ne znači da HDZ neće napraviti novu Vladu, ali SDP je u sastavljanje nove vlade krenuo puno pripravnije.

Tko će oformiti novu vladu ostaje neizvjesno. Također postoji i mogućnost novih izbora. Možda bi novi izbori bili najinteresantniji za sve nas.