Naslovnica

Vodič 03 za razumijevanje mirovinskih fondova PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 02 Listopad 2006 10:32

vodic01

Vodič za razumijevanje mirovinskih fondova

Autori: Vladimir Miletić
Izdavač: RIFIN d.o.o, Zagreb 2006 (ISBN: 953-96114-9-0), 128 stranica

Darujte ovu knjigu sebi i onima koje volite. Nećete pogriješiti.

  •   govori na jednostavan način o mirovinskim fondovima
  •   namijenjena nestručnoj javnosti
  •   razumljiva, informativna i zanimljiva
  •   može pomoći da izbjegnete financijske pogreške i zamke
  •   pravi korak ka financijskoj sigurnosti
  •   besplatna dostava i 100% GARANCIJA ZADOVOLJSTVA
komplet  vodica
pročitajte predgovor ili sadržaj ovog vodiča.

Zašto kupiti ovu knjigu?

Ovaj vodič govori vam na jednostavan način o mirovinskom sustavu. Ovu složenu problematiku nastojali smo koliko god je to bilo moguće učiniti razumljivom i zabavnom. Otud obilje živopisnih ilustracija, aforizama, izreka, poruka, putokazam filozofskih misli ... koji prate tekst i dodatno ga pojašnjavaju. Ova knjiga je, kao i njezina prethodnica poziv na akciju, prije svega, da počnete konstruktivno razmišljati o svojim financijama, ali i o sebi. Kao dobar prijatelj, može vam pomoći da naučite izbjegavati uobičajene financijske pogreške i zamke, te da postignete određenu financijsku sigurnost za sebe i svoju obitelj. Pomoći će vam da se upoznate sa mirovinskom reformom zakonom i da shvatite da trebate početi štedjeti za vaše dodatne prihode već sada. Ako želite više i dalje, a ne znate kako i unatoč svemu niste odustali od svojih financijskih snova, ova knjiga je pravi izbor. Napisana je od srca, u nadi da će vas učvrstiti u uvjerenju da razumijevanjem i dosljednom primjenom određenih pravila možete postići svoje financijske i životne ciljeve. Knjiga vam nudi ne nudi priče o brzom i lakom stjecanju bogatstva nego naprotiv, stalno vas upozorava da put u bolju i sigurniju budućnost, koji nije nimalo siguran te da zahtijeva stalni angažman i prilagođavanje.


Predgovor

Umirovljenje je završetak jednog razdoblja – radne aktivnosti uz stalno radno vrijeme, puno redovitih obveza i manju ili veću plaću, redovitu ili manje redovitu. Uz dobro zdravlje i dobru mirovinu život može biti lijep i u trećoj dobi. Međutim, sve je više umirovljenika čija mirovina ne omogućuje zasluženi miran život, bez novčanih briga. Do toga je došlo zbog mnogih promjena u svijetu, a još više u Hrvatskoj.

Postupno starenje stanovništva, sve više umirovljenika i sve manje zaposlenih koji pridonose za njihove mirovine – u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj – doveli su do promjena na štetu budućih umirovljenika. Od početka 1999. godine u primjeni je zakon o mirovinskom osiguranju po kojem se određuju buduće mirovine, pa i vaša. Već znate da trebate dulje raditi, a za koju godinu i vama će se za izračun mirovine uzimati u obzir sve godine staža, a ne deset najpovoljnijih, kao po starom zakonu. Ako idete u prijevremenu mirovinu, vama će se za svaku nedostajuću godinu staža i/ili života mirovina osjetno umanjiti i to će se umanjenje primjenjivati trajno. Tako nastaju sve veće razlike između starih i novih umirovljenika.

Jedino puno brži gospodarski razvitak Hrvatske i povećano zapošljavanje mogli bi pomoći umirovljenicima. Nijedna vlada dosad nije pokrenula dovoljno brzi gospodarski rast. Zbog toga će država sve manje voditi brigu i o zaposlenima i o nezaposlenima, o starima i mladima, pa i o budućim umirovljenicima. Tako je na vama da se počnete brinuti o sebi i svojim najbližima kako biste izbjegli sudbinu tisuća umirovljenika koji nakon cijeloga radnog vijeka dobivaju iznos koji nije dovoljan za pristojan život.

Stoga  je napisan ovaj priručnik da zajedno razmotrimo kako možete utjecati na svoju budućnost, bilo da imate 25 ili 55 godina. Nikad nije prerano, a ni prekasno započeti sa štednjom i ulaganjima kako ne biste samo pasivno čekali što će se dogoditi. Vi možete pročitati cijelu knjižicu, što bi bilo dobro, a možete za početak proći ona poglavlje koje vam se čini zanimljivija. I to može biti korisno za akciju koju trebate poduzeti.

Sadržaj

1. Uvod
2. Cjelovit sustav
2.1. Cjelovit sustav zaštite, štednje i ulaganja država-organizacija, poslovanje, porezi
2.2. Treba početi s ulaganjima u mladosti
2.3. Različiti pristupi u kasnijim godinama
3. Mogućnosti ulaganja
3.1. Financijska tržišta
3.2. Štednja u banci
3.3. Štedno-kreditne zadruge
3.4. Stambena štednja
3.5. Životno osiguranje
3.6. Investicijski fondovi
3.7. Državne i korporacijske obveznice
3.8. Nekretnine
4. Treća dob
5. Socijalna zaštita i mirovinski sustavi
6. Prvi stup mirovinskog sustava - državne mirovine
6.1. Mirovinski sistav do 31.12.1998.
6.2. Mirovinska reforma 1999. godine
6.3. Prijevremeno umirovljenje, dokup mirovine
7. Drugi stup mirovinskog sustava - kapitalizirana štednja za mirovine
7.1. Obvezna mirovinsta društva i fondovi
8. Treći stup mirovinskog sustava
8.1. Dobrovoljna mirovinska društva i fondovi
8.2. Državni poticaji, porezne olakšice, zatvoreni fond
8.3. Primjeri, očekivane mirovine
9. Nove mogućnosti: postupno umirovljenje
10. Plan ciljanih prihoda: 4000 kn u mirovini
Korisne informacije