Naslovnica

Vodič 02 za razumijevanje poreza PDF Ispis E-mail
Autor Guste Santini   
Ponedjeljak, 25 Rujan 2006 10:26

vodic01

Vodič za razumijevanje poreza

Autori: Srđan Kliska i Guste Santini
Izdavač: RIFIN d.o.o, Zagreb 2006 (ISBN: 953-96114-8-2), 104 stranice

Darujte ovu knjigu sebi i onima koje volite. Nećete pogriješiti.

  •   govori na jednostavan način o porezima
  •   namijenjena nestručnoj javnosti
  •   razumljiva, informativna i zanimljiva
  •   može pomoći da izbjegnete financijske pogreške i zamke
  •   pravi korak ka financijskoj sigurnosti
  •   besplatna dostava i 100% GARANCIJA ZADOVOLJSTVA
komplet  vodica
pročitajte predgovor ili sadržaj ovog vodiča.

Zašto kupiti ovu knjigu?

Ovaj vodič govori vam na jednostavan način o porezima i poreznom sustavu. Ovu složenu problematiku nastojali smo koliko god je to bilo moguće učiniti razumljivom i zabavnom. Otud obilje živopisnih ilustracija, aforizama, izreka, poruka, putokazam filozofskih misli ... koji prate tekst i dodatno ga pojašnjavaju. Ova knjiga je, kao i njezina prethodnica poziv na akciju, prije svega, da počnete konstruktivno razmišljati o svojim financijama, ali i o sebi. Kao dobar prijatelj, može vam pomoći da naučite izbjegavati uobičajene financijske pogreške i zamke, te da postignete određenu financijsku sigurnost za sebe i svoju obitelj. Pomoći će vam da se upoznate sa poreznim zakonom i da shvatite poreze kao sastavnicu svog životač za vas porezi više neće biti nepoznanica. Ako želite više i dalje, a ne znate kako i unatoč svemu niste odustali od svojih financijskih snova, ova knjiga je pravi izbor. Napisana je od srca, u nadi da će vas učvrstiti u uvjerenju da razumijevanjem i dosljednom primjenom određenih pravila možete postići svoje financijske i životne ciljeve. Knjiga vam nudi ne nudi priče o brzom i lakom stjecanju bogatstva nego naprotiv, stalno vas upozorava da put u bolju i sigurniju budućnost, koji nije nimalo siguran te da zahtijeva stalni angažman i prilagođavanje. Darujte ovu knjigu sebi i onima koje volite. Nećete pogriješiti.



Predgovor

Odlučujući se za pisanje ove knjige, autori su postavili pitanje: "Kome je ova knjiga namijenjena i kakvu poruku i/ili pomoć ona nosi svojim korisnicima u njihovu svakodnevnom životu?" Na prvi dio pitanja odgovor je jednostavan - knjiga je namijenjena svim pravnim i fizičkim osobama jer svi na neki način i u nekim iznosima plaćaju porez. Narod kaže "da je porez neizbježan kao i smrt". Moglo bi se reći i: "Tko se rodi, porez platit mora." Iako je tvrdnja da svi plaćaju porez nesporna, većina ljudi nije svjesna te činjenice niti zna u kojim slučajevima i u kojim iznosima plaća porez, a to se događa svakodnevno, pa i u više navrata.

Kad ujutro pijemo kavu, bilo da je pripremamo sami ili je pijemo u kafiću, pijemo je u društvu s državom. U cijeni toga "čarobnog napitka" veći dio odnosi se na poreze (posebni porez na kavu, porez na dodanu vrijednost, porez na potrošnju i dr.).

Kad se vozimo u osobnom automobilu, i ne razmišljamo koliku smo hrpu novaca dali za tu udobnost. Osim cijene proizvođača, platili smo i posebni porez na motorna vozila, ekološku naknadu, naknadu za korištenje cesta - i to više puta: prilikom svakog produženja registracije, svaki put kad kupujemo naftu ili benzin, zatim porez na dodanu vrijednost, pa porez na imovinu svake godine do deset godine starosti automobila. Kad častite sebe ili prijatelja pićem, također plaćate najmanje tri poreza: posebni porez na pića, porez na potrošnju i porez na dodanu vrijednost (popularni "PDV").

Kad kupujete neki odjevni predmet ili slatkiše za djecu, u iznosu koji ste platili sadržano je najmanje 22% poreza. Dakle, pri bilo kojoj kupovini (osim pri kupovanju kruha i mlijeka) ili pri plaćanju usluga uvijek je u cijeni sadržano najmanje 22% poreza, što znači da svi uvijek plaćamo poreze, neki s manje, a neki s više "zadovoljstva".

Odgovor na drugi dio postavljenog pitanja - "Kakva je poruka ili korist od ove knjige?" - ne može biti jednoznačan. No, sigurno je da nitko tko je pročita neće biti na šteti. Jedan je učeni čovjek rekao: "Znanje svima koristi, a nikome ne šteti, razlika je samo u tome što neke kroz život vodi, a druge vuče". U tom smislu i s tim ciljem autori su nastojali odgovoriti na neka važna životna pitanja koja nas povezuju s porezima, a preko njih i s državom i njezinim institucijama, u prvom redu s onima koji određuju koji će se porezi plaćati i za što će se ti prihodi koristiti. U tom kontekstu pokušali smo odgovoriti na pitanja: Zašto plaćamo poreze? Što dobivamo za novac koji smo platili na ime poreza? Možemo li smanjiti poreznu obvezu, a da se ne ogriješimo o porezne propise? Jesu li porezi pravedni? Koji su porezi dobri ili koji su porezi manje loši (socijalna osjetljivost)? Tko je porezni obveznik, a tko porezni platac? Kako se možemo zaštititi od revnosti poreznih tijela (birokratskog ponašanja)?

Određujući se prema ciljevima i sadržaju ovog priručnika, autori i izdavač očekuju da će priručnik izazvati primjereno zanimanje poreznih obveznika i poreznih plataca te da će im poslužiti za lakše razumijevanje poreza i primjenu poreznih propisa.

U pisanju ovog priručnika autori su se služili znatnim brojem izvora, u prvom redu zakonskim i podzakonskim propisima te stručnom literaturom, publikacijama, dnevnim tiskom i internetom.

Autori vjeruju da će se njihov trud uložen u izradu ovog priručnika pokazati opravdanim i korisnim za sve kojima je namijenjen te stoga očekuju određene sugestije za njegovu eventualnu daljnju doradu.

Napominjemo da su propisi koji su prezentirani u ovom priručniku bili na snazi do njegova izlaska iz tiska, pa sve eventualne kasnije izmjene treba pri primjeni uzeti u obzir. U priručniku je porezni sustav prezentiran u sažetom obliku, što znači da neka manje važna zakonska određenja nisu elaborirana. To je i razumljivo jer nam cilj nije bio prezentiranje integralne zakonske tekstove, nego poreznim obveznicima pružiti pomoć za njihovo razumijevanje i lakšu primjenu u praksi.

Sadržaj

Predgovor
1. Općenito o porezima
1.2. Kratka povijest poreza
1.3. Zašto plaćamo porez?
1.4. Temeljna obilježja poreza
1.5. Temeljna načela oporezivanja
1.6. Podjela poreza
1.7. Rast poreznih prihoda
2. Porezni sustav Hrvatske
2.1. Normativno uređenje
2.2. Temeljna obilježja poreznog sustava
2.3. Podjela poreza u poreznom sustavu Hrvatske
3. Porezi središnje države
3.1. Porez na dohodak
3.2. Porez na dobit
3.3. Porez na dodanu vrijednost
3.4. Posebni porezi
4. Županijski porezi
4.1. Porez na nasljedstvo i darove
4.2. Porez na cestovna motorna vozila

4.3. Porez na plovila
4.4. Porez na automate za zabavne igre
5. Općinski i gradski porezi
5.1. Porez na potrošnju
5.2. Porez na kuće za odmor
5.3. Porez na tvrtku
5.4. Porez na korištenje javnih površina
5.5. Porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište
5.6. Porez na nekorištene poduzetničke nekretnine
6. Ostali porezi
6.1. Porez na promet nekretnina
6.2. Oporezivanje igara na sreću
7. Institucije koje brinu o provođenju poreznih propisa
7.1. Temeljne zadaće
7.2. Porezna uprava i Financijska policija
7.3. Porezno savjetništvo
7.4. Udruga poreznih obveznika
Korisne informacije