Naslovnica O znanosti u Hrvatskoj O disertaciji gospodina M. Šeparovića

O disertaciji gospodina M. Šeparovića PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 31 Listopad 2016 14:01
Dio akademske zajednica u RH ne može se pohvaliti etičnošću i moralom (sjetimo se samo prodaje ispita i diploma, plagiranja kvalifikacijskih tekstova, nekolegijalnih međusobnih odnosa itd.). Nažalost to vrijedi i za dio cijeloga društva (ratno profiterstvo, kriminal,  koruptivne afere itd.). Nalazim da je taj aspekt  djelovanja iznimno važan za zdravlje i napredak svake zajednice i cijeloga društva.  Uvjeren sam da bi rasprava o tome trebala biti među prioritetima za budućnost Hrvatske.
Što me uopće kvalificira da pišem o tome? Evo što: bavio sam se znanstvenim istraživanjima od druge godine studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (od toga sam 6 godina radio u SAD-u); 20 godina sam  bio glavni urednik znanstvenog  časopisa  "Periodicum biologorum" (registriran u relevantnim bazama podataka u svijetu); napisao sam knjigu KAKO SASTAVITI, OCIJENITI I OBJAVITI ZNANSTVENO DJELO (Medicinska naklada, Zagreb,  šesto izdanje, 2008.); predsjednik sam Odbora za etiku u znanosti i visokome obrazovanju Sabora RH. Želim ovdje jasno naglasiti da tekst koji slijedi ne pišem u ime spomenutog Odbora nego u vlastito.
Neposredni su povod nedavni  napisi  u Jutarnjem listu (JL) (od 24. rujna, Magazin, str. 26, 27, 28, 29; zatim od 25. rujna, str. 6, te od 26. rujna, str. 6).  Riječ je o pitanjima u vezi s plagiranjem doktorata gospodina Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda RH. Sve je bitno rečeno u Magazinu JL-a od 24. rujna. Ono što slijedi u dvama tekstovima (26. i 27. 9.) samo su posljedice. Od tih želim istaknuti jednu: to je traženje da se zabrani knjiga u kojoj je kolega Vjekoslav Miličić, kao jedan od primjera plagijata, naveo dio  disertacije gospodina M. Šeparovića, i to tako da je naveo samo njegove inicijale.  Neki dan je novoizabrani zastupnik u Sabor RH predložio da na studente Filozofskog fakulteta  treba suzavcem i pendrecima. Hoćemo li tome dodati i zabranjivanje knjiga?!
Koncentrirati ću se, dakle, na tekstove u Magazinu JL-a. Odmah ću reći da, bez ijedne zadrške, potpisujem tekst kolege Inoslava Beškera. Naveo je sva relevantna načela koja se tiču disertacija pa i šire. Ta su načela prihvaćena u cijelome razvijenom znanstvenom svijetu.  Nažalost, ne uvijek i u hrvatskoj akademskoj zajednici. Prvenstveno mislim na gotovo samorazumljivo načelo da disertacija mora biti originalno znanstveno djelo.
Ono što ovdje jest relevantno sadržano je u naslovu teksta kolege Beškera:"Citati moraju biti u navodnicima ili pisani drugačijim slogom".  Radi objašnjenja te rečenice treba reći da to uvijek vrijedi kad se doslovno prepisuju dijelovi tuđega teksta. To i jest glavni problem u vezi s disertacijom gospodina M. Šeparovića. Naime, nije dovoljno navesti izvor i stranicu koju se citira ako se zatim s te stranice, bez ikakve oznake, doslovno prepisuje  veće ili manje dijelove teksta. Time se zapravo veći ili manji dio teksta doslovno preuzima bez oznake preuzimanja (ni navodnici, ni poseban slog, ni drugačije složen tekst), i tako tekst postaje dijelom teksta prepisivača i njemu se pripisuje autorstvo, premda nije njegov. To je, dakle, svojevrsna krađa što i jest svaki plagijat.  Nema u tome načelu nikakvih razlika između raznim znanosti i znanstvenih disciplina. Za sve njih vrijedi isto: to je kršenje svakoga dobro sastavljenog  etičkog kodeksa na svijetu, pa tako i "Etičkog kodeksa Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju" Sabora RH (članak 8., naslovljen "Znanstveno nepoštenje i prijevara u znanosti").
U Jutarnjem listu od 1. listopada ove godine (str.7.), objavljen je tekst pod naslovom: "Neslaganja oko citata nekorektno je slamati preko leđa Šeparovića". U tome tekstu odvjetnica Ivana Špehar, punomoćnica gospodina M. Šeparovića,  zaključuje: "I zaključno, g. Šeparović drži da je o ovoj temi sve rečeno pa je ovime, što se njega tiče, svaka daljnja polemika u Jutarnjem listu na tu temu završena".
Svrha je moga obraćanja javnosti bila šira od toga da se osvrnem na doktorat g. Šeparovića. Bio je to samo jedan primjer  prakse da se doslovno preuzimanje teksta jasno ne istakne. Nisam ni mislio reći, što se iz uvodnih rečenica moga teksta može vidjeti (vidi Jutarnji list od 24.9.2016.), da je u tome g. Šeparović osamljen, pa ne stoji da sam  želio to pitanje "slamati preko leđa Šeparovića". Naime, iz iskustva rada u Odboru za etiku u znanosti i visokome obrazovanju Sabora RH, dobro znam da je to znatno češća pojava.
Baš se zato ispričavam gospodinu M. Šeparovića što nastavljam o tome pisati jer mislim da moramo bar pokušati  to pitanje javno raspraviti. Pozivam, dakle, akademsku zajednicu da kaže svoje mišljenje o tomu smije li se doslovno preuzimati nečiji tekst a da se to nikako ne razlikuje od ostatka teksta autora-prepisivača,  dakle da se ne vidi da je doslovno prepisano. Na tvrdnju da je to "u skladu sa standardima koji su inače prihvaćeni na Pravnom fakultetu u Zagrebu...." mogu reći da to, po mome uvjerenju, nije nikako u skladu sa standardima inače prihvaćenim u akademskoj zajednici  znanstveno razvijenih zemalja.  Zato i pozivam članice i članove hrvatske akademske zajednice da me u tome demantiraju. Ako to uspiju, javno ću se ispričati i gospodinu Šeparoviću i Pravnome fakultetu u Zagrebu. Želim samo raščišćavanje osnovnih pojmova za djelovanje naše akademske zajednice.
 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn