Naslovnica O znanosti u Hrvatskoj Strategija razvoja znanosti RH - Provedbeni plan

Strategija razvoja znanosti RH - Provedbeni plan PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Petak, 28 Rujan 2012 12:08
Dr. Vlatko Silobrčić, Tomašićeva 11, 10000 Zagreb, Tel./faks: 461 43 23 (mobilni 091 461 43 23), E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

STRATEGIJA RAZVOJA ZNANOSTI RH

PROVEDBENI PLAN
Polazimo od činjenice da sustav znanosti i razvoja (dalje ZiR-a) u Hrvatskoj već cijelo desetljeće stagnira i nazaduje te nije sukladan tome sustavu u članicama EU-a. To se odražava u njegovoj marginaliziranosti i gotovo potpunoj isključenosti iz rješavanja nagomilanih problema u RH.

Zato su nužne korjenite promjene: zakonodavne, financijske i organizacijske, kojima je cilj da se sustav ZiR-a u RH uredi tako da funkcionira sukladno onome u razvijenim zemljama EU-a . Kad se takvo funkcioniranje uspostavi, treba formulirati kratkoročnu i srednjoročnu znanstvenu politiku što će osigurati da se, kao i u najnaprednijim zemljama svijeta, ZiR upotrijebi kao jedan od glavnih pokretača razvoja RH.

Da bi se nužne promjene ostvarile treba:
1. Donijeti političku odluku da su ZiR i obrazovanje među glavnim osloncima brzog razvoj RH. Izvršitelj: Ministarstvo znanosti i tehnologije (MZT). Rok: konac 2001.
2. Donijeti novi zakon o ZiR-u, kao i novi zakon o visokome obrazovanju (VO). U tim je zakonima nužno osigurati autonomiju djelovanja ZiR-a i VO-a. Izvršitelj: MZT. Rok: konac 2001.
3. Primijeniti odredbe novoga zakona o ZiR-u, te osnovati Nacionalni znanstveni odbor (NOZ). Izvršitelj: MZT. Rok: do konca ožujka 2002.
4. Organizirati detaljnu analizu stanja ZiR-a u RH, uz pomoć stranih stručnjaka. Izvršitelji: NOZ + MZT. Rok: konac 2002.
5. Na temelju analize stanja pojedinih područja znanosti u Hrvatskoj, izraditi prijedlog kratkoročne i srednjoročne znanstvene politike za RH. Izvršitelji: NOZ + MZT. Rok: travanj 2003.
6. Povećati proračunsko izdvajanje za ZIR na 1,0 % BDP-a, najkasnije u proračunu za 2003. Izvršitelj: MZT. Rok: jesen 2002.
7. Prihvatiti zakonske odredbe o poticajnim mjerama za ulaganje u ZiR svih potencijalinih ulagača. Izvršitelji: MZT, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija. Rok: konac 2002.
8. Raspisati stalno otvoreni natječaj za prijavu projekata znanstvenih istraživanja. Izvršitelj: MZT. Rok: svibanj 2002.
9. Raspisati stalno otvoreni natječaj za obnovu opreme u znanstvenim i istraživačkim ustanovama te na sveučilištima. Izvšitelj: MZT. Rok: rujan 2002.
10. Početi reviziju statusa znanstvenih ustanova u RH. Izvršitelji: NOZ + MZT. Rok: listopad 2002.
11. Planirati i početi intenzivnu međunarodnu suradnju. Izvršitelji: NOZ + MZT. Rok: studeni 2002.
12. Osigurati da sveukupna ulaganja u ZiR budu na razini od 2,0 % BDP-a, s time da bar 30% toga iznosa bude iz izvanproračunskih sredstava. Izvršitelji: MZT + Ministarstvo gospodarstva + Ministarstvo financija. Rok: 2003.
13. Osnivati sveučilišne odjele. Izvršitelji: MZT + sveučilišta. Rok: do kraja 2002.
14. Osigurati da znanstveni potencijali budu uključeni u nastavu na postdiplomskim i doktorskim studijima. Izvšitelji: MZT + sveučilišta. Rok: do jeseni 2002.
15. Reformirati postdiplomsku nastavu i doktorske studije. Izvšitelji: MZT + sveučilišta. Rok: do početka školske godine 2003/2004.
16. Organizirati razgovore između privrede i relevantnih znanstvanih ustanova i(li) grupa znanstvenika radi što tješnje suradnje. Izvšitelji: MZT i Ministarstvo gospodarstva. Rok: jesen 2002.
17. Sve dalje reforme u sustavu ZiR-a treba obaviti nakon formuliranja kratkoročne i srednjoročne znanstvene politike. NOZ + MZT. Rok: nakon 2003.

 

Zagreb, 26.09.2001.

                                                                                                                                                                                            Dr. Vlatko Silobrčić