Naslovnica O znanosti u Hrvatskoj Reakcija na intervju Ministra Mornara

Reakcija na intervju Ministra Mornara PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 14 Rujan 2015 11:43

     U subotu, 22. kolovoza 2015, u JUTARNJEM LISTU (MAGAZIN), objavljen je razgovor sa gospodinom ministrom Znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Vedranom Mornarom . U njemu je  nekoliko gledišta na koje se želim osvrnuti.

     U pitanju koja istraživanja posebno podržati  proračunskim novcem, gospodin Ministar. kaže da  prednost treba dati primijenjenim znanstvenim istraživanjima. Tu bih gospodina Minstra želio podsjetiti na to da se u svijetu proračunskim sredstvima posebno podržavaju fundamentalna znanstvena istraživanja koja gospodin Ministar,  sa stanovitim prijezirom,  naziva „otkrivanjem tople vode“. Ovdje naslućujem dublji nesporazum u stvarnom razumijevanju naravi znanstvena istraživanja. Mogu li se doista fundamantalna znanstvena istraživanja nazivati „otkrivanjem tople vode“?! Primijenjena istraživanja, s druge strane, financiraju prvenstveno oni koji su za njih, i njihov mogući nastavak u eksperimentalni razvoj i tehnologiju, zainteresirani. Činjenica jest da u Hrvatskoj gotovo nitko od „zainteresiranih“ ne ulaže novac u ta istraživanja. U tome vidim jedan od glavnih uzroka općenito slabe hrvatske konkurentnosti. Međutim, postavljam i pitanje: zašto gospodin Ministar ne predloži zakone kojima bi poticao „zainteresirane“ da ulažu u primijenjena istraživanja i inovacije, što bi sigurno pridonijelo razvoju hrvatskog gospodarstva i njegove konkurentnosti?

     Moram priznati da me zapanjila nonšalantnost gospodina Ministra kad govori o tome da će se od sljedeće godina započeti kažnjavati prepisivanje u školama. I tu vidim dublji nesporazum. Ako je škola odgojna i  obrazovna ustanova, koji bi mogao biti razlog da se krađa ne sankcionira nego se to tek planira učiniti.  Uvođenje kažnjavanja krađe u obrazovni sustav stvarno se ne može smatrati revolucionarnom mjerom koja zahtijeva opreznu primjenu. To više što i gospodin Minstar navodi kako u nekim zemljama takve krađe kažnjavaju izbacivanjem iz škole. Kakvo je to obrazovanje u kojem se tolerira krađa, i moramo li  se onda doista čuditi da takvi učenici i kasnije pokušaju kupiti diplome ?!

     Moram reći da ne razumijem ni objašnjenja zašto se ocjenjivanje pojedinih škola ne bi trebalo objavljivati. Zašto javnost (koja to obično i financira) nema pravo znati što je ocjenjivanje pokazalo. Objašnjenja koja nudi za taj oprez ne smatram prihvatljivima. Siguran sam da gospodin Ministar zna za zakon o pravu na informacije.

     U jednom dijelu razgovora, gospodin Minstar spominje i znanstvene časopise. Kako je to samo uzgred spomenuo, ne mogu znati što o tome zapravo misli. Usudit ću se  samo pitati: misli li gospodin Minstar da je, za racionalno trošenje novca za časopise, bolje određivati svote za pojedine časopise po formuli koja se osniva na broju objavljenih stranica, ili bi bilo bolje temeljiti to na stvarnim troškovima izdavanja časopisa?

     Žao mi je, ali mislim da spomenuti intervju mogu ocijeniti samo kao nastavak bez jasne politike – vrludanje bez usmjerenja.

Vlatko Silobrčić,

Tomašićeva 11,

10 000  Z a g r e b

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn