Naslovnica O znanosti u Hrvatskoj Uvod

Uvod PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 10:33


UVOD

         Zabrinut sam za „stanje stvari“ na svim područjima društvenoga života u Hrvatskoj.  Mislim da nije nužno obrazlagati zašto; svi koji žive u Hrvatskoj na jedan ili drugi način, izravno ili posredno, osjećaju težinu stanja u kojem se Hrvatska nalazi. Treba li očajavati i čekati da se stanje popravi ili se valja uključiti u pokušaj rješavanja nagomilanih problema?
         U Hrvatskoj je uobičajeno da se o djelovanju našega društva brinu gotovo isključivo političari, pripadnici parlamentarnih stranaka. Od početka mislim da je to pogrešan način funkcioniranja društva u 21. stoljeću. Društvene su pojave i problemi znatno kompliciraniji od nekih rutinskih zahvata na koje je stranačka politika spremna, iz svojih poznatih strahova za položaje do kojih je dospjela  u četverogodišnjim demokratskim izbornim ciklusima. Usput,  već bi i s tim  ciklusima u vezi, mogao sa žalošću i gorčinom konstatirati da ni izborni zakoni ni pripadni dokumenti (npr. popisi birača) u Hrvatskoj nisu sređeni pa bi se gotovo sve izbore moglo dovoditi u pitanje.
         Međutim, kako nisam političar nego znanstvenik, neću se upuštati u analize politike niti naše privrede. Nemam za to znanja, premda mi se po samoj logici stvari mnoge pojave čine nedopustivima i pogrešnima. Reći ću samo toliko jer i o onome što mislim da mogu nešto reći – o znanosti i visokome obrazovanju  (ZiVO) – ima se što kritički govoriti. S time da u tim područjima imam i vlastita iskustva i posve određena gledišta koja sam iznosio u javnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Gledišta su bila kritična i, nažalost, ostala su takva sve do dana današnjega jer se ništa bitno nije promijenilo.
         Zašto sam uopće govorio i što sam od toga očekivao? Pregledao sam popise svojih tekstova koji se odnose na položaj i probleme znanosti u Hrvatskoj. Nabrojio sam ih više od 50. Odmah ću reći da gotovo ništa od toga za što sam se zalagao nije imalo nikakva odjeka, osim što su mi lijepili kojekakve etikete. Jedna je od najčešćih bila da sam „kontroverzna osoba“. Ta se naljepnica u Hrvatskoj najčešće lijepi ljudima koji su javno kritični spram onoga što se u društvu događa. Lijepe ju oni koji su kritizirani da bi diskreditirali kritičara.
         Zašto onda nakon takova iskustva ipak javno govoriti i djelovati? Odgovor na to pitanje dao sam u jednom od razgovora za novine („Znanstvenici nemaju pravo na šutnju“). Taj ću tekst u cijelosti prenijeti da ne bih morao ponavljati što sam već rekao, jer se teško mogu naviknuti na to da ponavljam sam sebe.

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn