Naslovnica O Imunološkom zavodu Zaključak

Zaključak PDF Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Ponedjeljak, 17 Veljača 2014 13:14
Može li se iz ove tragikomične priče izvući ikakav zaključak? Treba li to uopće raditi? Pokušat ću, a vi ćete procijeniti je li bilo smisla to i pokušati. Dakle. Hrvatska je imala ustanovu sa stoljetnom tradicijom Bar sedam svojih proizvoda prodavala je na svjetskim tržištima. Imala je vlastiti soj virusnog cjepiva protiv ospica koji je proglašen najboljim na svijetu jer izaziva najbolju imunost uz najmanje nuspojava, za koji je prodala licencu u: Švicarsku, Belgiju, Francusku, Meksiko, Indiju (bilo je još pregovora). U samostalnoj Državi, IZ je proslavio svoju 100-godišnjicu. Uz sudjelovanje predstavnika aktualne vlasti obavljena je pretvorba u dioničko društvo, s time da je Uprava napravila sve da proda sve dionice i da nikoga od njegovih bivših i aktualnih zaposlenika ne zakine za prava koja su imali. Sve su dionice kupljene, dio i od građana RH koji nisu bili zaposleni u IZ-u.

Predstavnici aktualne vlasti izabrali su direktora koji je uspio održati profitabilno poslovanje Zavoda za vrijeme Domovinskog rata, poboljšati ugovore s  nekim inozemnim partnerima i pripremio niz mogućih rješenja za razvoj IZ-a.  Prijedlozi pripremljenih rješenja mogu se pročitati na portalu www.banka.hr. Glavni je problem IZ-a bila zastarjela tehnologija i neprikladni prostori za sve strože međunarodne zahtjeve o proizvodnji njegovih proizvoda.

I tada započinju problemi koji se jednostavno ne mogu (bar ja ne mogu) objasniti. Propitivanje legalnosti pretvorbe, ne odgovaranje na prijedloge, uskraćivanje dozvola nužnih za nabavku sirovina ili poluproizvoda, prepucavanja o tome tko ima vlasničke udjele i upravljačka prava, i očita nesposobnost aktualne vlasti da se odluči o sudbini IZ-a. Tako su prolazile godine u kojima niti je Država stvarno brinula o obnovi zastarjele tehnologije IZ-a, niti je dozvolila IZ-u da se sam za to pobrine. Je li doista u takvim okolnostima bilo teško predvidjeti da će, ostane li sudbina IZ-a i dalje takva, neminovno biti izgubljene licence za proizvodnju proizvoda, najprije za inozemna, a zatim i za domaća tržišta. To se, nažalost i dogodilo 2013./2014. godine.

Jesam li napravio sve što sam mogao? I danas imam popis oko 90 tekstova koje sam razmjenjivao radi rješavanja statusa IZ-a. Tko je dakle kriv za to da je IZ jedva izbjegao stečaj? Krivnja je u krugovima mojih „obožavatelja“ pripisana meni. Molim,  pročitajte što sam napisao i prosudite sami!
 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn