Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Istupi 2018. i 2019.

Istupi 2018. i 2019. Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Četvrtak, 21 Veljača 2019 23:43

U nastavku svojih djelovanja u Akademiji, javljao sam se uvijek kad sam mislio da imam što reći. Bilo mi je stalo da bar bude zapisano, bez obzira hoće li imati ikakva učinka na funkcioniranje Akademije: mislio sam da mi je dužnost reći što mislim. Posebno mi je bilo stalo da pokušam utjecati na proceduru  kandidiranja i izbora za njezino  vodstvo  (Upravu: predsjednika, dva potpredsjednika i glavnoga tajnika).


Izdvojeno mišljenje za zapisnik sjednice Razreda od  22. veljače 2018.

Na toj smo sjednici  glasali o kandidatima za članice/članove suradnike u Razredu. Pri tome smo, po mom uvjerenju napravili proceduralnu pogrešku.  Evo zašto.  Od troje mogućih kandidata za biološki dio Razreda, u prvome  krugu: kandidatkinja  je dobila 7 glasova, a dvojica kandidata svaki po 5.  Na temelju važećih dokumenata, u drugi krug su trebali ući  DVOJE  kandidata s najvećim brojem glasova  iz prvoga kruga. Gospođa pravnica (ne znam prezime) tvrdila je da u drugi krug moraju ići svo troje kandidata. Tu je gospođa pravnica, po mome mišljenju napravila grešku. Proceduralno je trebalo najprije od dvojice kandidata koji su imali po pet glasova, dobiti jednoga od njih s većim brojem u posebnom glasanju. Zatim je  pobjednik toga prethodnog glasanja  trebao ići u drugi krug s kandidatkinjom koja je u prvome krugu dobila 7 glasova.   Mislim da je to trebalo biti  jedino logično postupanje, sukladno postojećim dokumentima.

Želim reći još i ovo. Na moje inzistiranje da se postupi kako sam predlagao. bila je jedna neprikladna insinuacija da ja želim pod svaku cijenu nametnuti kolegicu Tolić Razredu. Kolegi koji je to rekao poručujem da kolegicu Tolić poznajem samo iz njezinih dokumenata.  Trebalo bi se ipak dozvoliti da postoji mogućnost da se moje zalaganje za proceduru shvati tako kako sam javno govorio, a ne tako da zadovoljim neke svoje osobne pristranosti.  Ima, dragi kolega, i onih kojima  na pameti nisu samo osobni interesi.

Molim da se ovaj kratak tekst unese u zapisnik sa spomenute sjednice. Hvala.

Zagreb, 26. veljače 2018.

Evo ukratko. Smatram da je bitno da se izbori za vodstvo svake važne ustanove, posebno takve kakva je Akademije, odvijaju po najvišim demokratksim standardima.  Zato sam predložio da se prije same Izborne skupštine organizira Predizborna skupština na kojoj bi kandidat(i) za predsjednika/cu predstavili članstvu Akademije svoj program djelovanja u mandatnom razdoblju. Mislim da bi bilo logično da to, u ime kandidata za članove Uprave napravi kandidat/kinja za predsjednika/cu, jasno u dogovoru s kandidatima za Upravu. Uz  kandidata/kinju za predsjednika/cu, svaki se kandidat/kinja za Upravu treba kratko predstaviti (kratki CV).  Nakon toga bi akademici/akademkinje trebali imati pravo postavljati pitanja i raspraviti o onome što su čuli.

Manje je dobra varijanta da se ista istupanja obave na Izbornoj skupštini jer bi tada ta skupština mogla  dugo trajati, što bi moglo  utjecati na kvorum i glasanje. Dakako, to posebno vrijedi ako bi kandidata/kandidatkinja za Upravu bilo više. Dakle, moj originalni prijedlog jest: Predizborna skupština.

Akademik Zvonko Kusić.
Predsjednik,
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Trg Nikole Šubića Zrinskog 11
10 000  Z a g r e b


Zagreb, 12. listopada 2018.

Cijenjeni  gospodine Predsjedniče,
Na sjednici od 27. rujna 2011. godine, Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti imenovalo je Odbor za koordinaciju rada znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica Akademije, kao pomoćno tijelo Akademijine Uprave.  Tada sam imenovan predsjednikom Odbora.

Kako se priprema promjena Vodstva Akademije, dajem ostavku na mjesto predsjednika Odbora.  Činim to bez dogovora s ostalim članovima Odbora, kako bi im omogućio da o svome sudjelovanju u Odboru odluče sami.


Za Skupštinu A. Od 12.4.2018.

Kratko o dvjema stvarima

Prvo,  želim objasniti zašto sam potpisao pismo  u kojem se  da traži  da  Uprava Akademije  objasni što se događa sa raspolaganjem  novcima u Akademiji. Mislim da je Uprava o tome propustila obavijestiti sve svoje članove i dopustila različita nagađanja.
Treba li uopće reći da je autonomija upotrebe novca koje Akademija dobije ili zaradi bitna za slobodu njezina opredjeljjivanja i djelovanja.  Posebno me na to senzibilizirao slučaj  g. Pave Barišića. Sjećate se:  nekoliko je kolega  akademika branilo osvjedocenog plagijatora bez pravih argumenata.  Jedino kako sam to mogao  objasniti bila je činjenica da  su bar neki od njih bili financijski ovisni  o tadašnjem Ministru jer su im bili u pitanju osnivanje i financiranje  centara izvrsnosti za koje su se natjecali.  Kad  spominjem taj slučaj, dodat ću i to da mislim
da je Akademija propustila  progovoriti  o plalgijatima i plagijatorstvu i sličnim neetičnim stvarima u hrvatskoj akademskoj zajednici .
Drugo, mislim da je Akademija propustila sudjelovati u javnim raspravama o Istambulskoj konvenciji. To tim više što je jedno njezino  Vijeće o tome donijelo svoj sud i utjecalo na to da se u javnosti Akademija  svrsta na stranu onih koji su protiv Konvencije.  Postojao je poticaj da Akademija o tome organizira  raspravu i zatim donese svoj sud, što se nije dogodilo. Ako sam dobro razumio, obrazloženje za odbijanje te inicijative bilo je da je to "svjetonazorsko pitanje". Ne znam bili i danas bila jednaka odluka Uprave Akademije i jednako obrazloženje. Hvala.


Za sjednicu Razreda od 23.1.2019.

Na temelju iskustva, pretpostavio sam kako će danas Razred glasati za kandidata za Nagradu Akademije. Tako je i bilo.  To je razlog da  pišem ovih nekoliko rečeni i molim da se, kao moj iskaz, unesu u zapisnik današnje sjednice. Činjenica da je ishod glasanja, ne prvi put, bio predvidiv, navodi me da upozorim na to da postoji opasnost da demokratsko odlučivanje u našem Razredu bude ograničeno, tj.da se  odluke donose na temelju dogovora  stanovite skupine članova Razreda i prije  sastanka Razreda. Pitam se koja je tada uloga onih članova Razreda koji nisu u toj neformalnoj skupini?

 

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn