Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Pismo Predsjedniku HAZU-a

Pismo Predsjedniku HAZU-a Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Utorak, 09 Kolovoz 2016 14:29

Zagreb, 8.1.2013. 

Cijenjeni gospodine Predsjedniče,

Kao što sam Vam u kratkom razgovoru najavio, šaljem Vam ovaj tekst  s nekoliko mojih prijedloga/poticaja Vama (i Upravi) na razmatranje.

 1. U skladu s našim prošlogodišnjim dogovorima, mislim da bi trebalo donijeti odluku o tomu hocemo li nastaviti odrzavati javne prezentacije rada naših Jedinica, kao što smo to učinili za četiri slavonske. Javljaju mi se voditelji(ce) i pitaju kad će oni doći na red. Mislim da je to dosta osjetljivo pitanje, posebno u svijetlu troškova koje Jedinice iziskuju. Međutim, što god odlučili, bilo bi dobro obavijestiti preostale Jedinice o dinamici održavanja predstavljanja ili  o odustajanju od toga. Samo ću Vas podsjetiti da je, u godišnjem planu Odbora koji vodim, naveden nastavak tih prezentacija.

Reći ću i to da mislim da bi Akademija trebala ozbiljno razmotriti racionalnost postojanja i djelovanja bar nekih od Jedinica. Primjerice, u centrima u kojima djeluju sveučilišta, ima li smisla da djeluju Jedinice koje se bave istim pitanjima kao i Fakulteti ili/i njihovi zavodi? Ne bi li bilo racionalno Jedinice integrirati u njih?

 2. Pitali ste me i za moguća pitanja o kojima bismo trebali raspravljati na sljedećim tematskim sjednicama Akademije. Nevest ću nekoliko takvih za koje vjerujem da bi Akademija trebala izraditi i agresivno prezentirati svoja gledišta na tiskovnim konferencijama i drugim javnim forumima, jer vjerujem da samo tiskanje knjiga nije dovoljno.

- Stanje u znanosti i visokom obrazovanju u RH, s time da bi se tema mogla podijeliti na  prirodne (uključujući sve prirodne znanosti i biomedicinu), te društvene znanosti i humanistiku. Unutar proteklih par mjeseci izrađen je doktorat u Leksikografskom zavodu RH (imam primjerak). U njemu su rezultati pretraživanja svjetskih baza podataka o udjelu hrvatskih znanstvenika u njima. Ovaj tjedan kolegica Maja Jokić predstavlja svoju knjigu s rezultatima sličnih istraživanja u društvenim znanostima i humanistici. O tim bi se rezultatima moglo (rekao bih i moralo!)  javno raspravljati. Slično tomu, pojavile su se i novije svjetske rang-liste sveučilišta. što bi isto bilo dobro raspraviti.

-  Sve to mislim da bi bilo dobro povezati sa pripremama novih dokumenata o znanosti i visokome obrazovanju u RH. Po mome mišljenju Akademija, u postavljanju i rješavanju tih pitanja, treba imati vodeću i krovnu ulogu.

- Sve se to može reflektirati i na raspravu o izboru novih član(ova/ica) Akademije. U tom pogledu bih Vas želio podsjetiti na prijedlog pokojnog kolege Kamenara da se, u proceduri izbora, nekoliko srodnih Razreda spoje u jedno izborno tijelo i time smanje mogućnosti pogrešaka. Taj sam prijedlog i ja javno podržao i dalje mislim da bi bitno pridonio vjerodostojnosti izbornog procesa u Akademiji.

- Mogu pretpostaviti da bi umjetnički dio Akademije mogao imati svoja pitanja za raspravu u plenumu i(li) u svome dijelu Akademije.

 3. Kad Vam već pišem, reći ću i ovo moje uvjerenje. Mislim da nije zadatak Akademije da organizira uskostručne skupove. Zato postoje stručne i znanstvene udruge Primjerice u medicini, mislim da nije zadatak Akademije da organizira skupove o pojedinim bolestima nego da se bavi pitanjima ukupnog organiziranja zdravstva, metodama određivanja kvalitete zdravstvenog sustava,  populacijskom politikom i slično. Baš zbog toga što i Vi često ističete da je Akademija neovisna vrhunska ustanova koja bi trebala okupljate najuglednije pojedince (ne samo članove Akademije) u pojedinim područjima radi izrade sistemskih rješenja i rješavanja gorućih društvenih problema. Dakle, ekspertne skupine koje bi javnosti predstavljle svoja rješenja i drugim metodama obraćanja javnosti (tiskovne konferencije, intervjui, tekstovi u medijima) a ne samo  tiskanjem svojih izdanja.

 S poštovanjem,

                                                                                                                                                                                         Vlatko Silobrčić, v.r.  
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn