Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Skupština A. prosinac 2013.

Skupština A. prosinac 2013. Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Petak, 14 Veljača 2014 09:17
Gospodine Predsjedniče, članovi Uprave, kolegice i kolege,

Mislim da nije primjereno da se, nakon izvještaja Predsjednika A. o ovogodišnjem radu,  ništa ne kaže: ni pohvalno, ni kritički. To se tako u našoj A. često događa.

Javljam se da komentiram Izvještaj i da otvorim još neka pitanja. Ne morate strahovati; ne znam dugo govoriti.

Prvo moram reći da je i ove godine Akademija, kao što smo to čuli bila iznimno aktivna. Mislim da to treba reći i pohvaliti.

Komentirajući tu aktivnost imam, što sam u jednom pismu na početku ove godine i napisao gospodinu Predsjedniku,  nekoliko komentara i sugestija.

Mislim da je A. u svom djelovanju zanemarila neka pitanja, za koja vjerujem da je bila dužna raspraviti i obznaniti svoje zaključke. Sve u skladu s njezinim zadaćama koje gospodin Predsjednik opetovano ističe u svojim govorima: da, na osnovu vrhunskih znanstvenih, stručnih i etičkih načela, savjetuje hrvatsko društvo.

Baš zato mislim da se nije smjelo dogoditi da se A. znanosti i umjetnosti ne oglas u javnosti:
-    O svojim gledištima na prijedlog Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Čuo sam da je Predsjedništvo o tome raspravljalo i donijelo stanovite zaključke. Ipak, mislim da je gledište A. o tome bilo pravo pitanje za jednu tematsku skupštinu.
-    Druga stvar koju sam očekivao od A. jest rasprava i izjašnjavanje o prijeporima u vezi s upotrebom hrvatskoga jezika pri prijavljivanju znanstvenih projekata Zakladi za znanost. Bilo je o tome izjašnjavanja pojedinih akademika, ali ovdje mislim na  gledišta cijele A.

Osim tih reagiranja A. na aktualne događaje u  Hrvatskoj,  iznijet ću još tri svoje sugestije za djelovanje A.
Već desetljećima sustav visokog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj ne funkcionira u skladu s ustaljenim pravilimaa koja vrijede u razvijenom svijetu. Tu prvenstveno mislim na  vrijednosni sustav. Uvjeren sam da je A. već odavno trebala, a i dalje treba inzistirati, ponavljam inzistirati, na tome da se to stanje promijeni,  i objaviti jasna gledišta o tome.
Slično je i sa zdravstvenim sustavom. Mislim da bi A. i o tome morala  i raspravljati i pomoći da se i to stanje ispravi.
U oba gornja slučaja,  A. bi trebala organizirati skupine eksperata, ne samo iz A., čak i ne samo iz Hrvatske, da ponudi rješenja za ta dva sustava.

Na kraju još samo nešto što se tiče A. same. Opetovano sam podržao prijedlog pokojnog kolege Kamenara da bi, pri izboru novih član/ica/ova, izborno tijelo trebalo biti sastavljeno od više od jednog Razreda. Dakako onih koji se bave srodnim djelatnostima.
Poznato je da su takva veća tijela znatno objektivnija pri predlaganju i izboru kandidatkinja/kandidata.

To je sve što sam želio reći. Hvala.

                                                                                                                      Vlatko Silobrčić
 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn