Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Predavanje na Tribini Gornji Grad

Predavanje na Tribini Gornji Grad Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Utorak, 27 Srpanj 2010 11:05

Pod prethodnih sedam naslova (Uvod i predgovor, Glavni zadaci Akademije, O predstojećim izborima za vodstvo Akademije, Kako je mandat Upravi produžen, Moje kandidature za Predsjednika, Istupi u Razredu za prirodne znanosti, Govori na skupštinama Akademije) naveo sam događaje i dokumente koji bi trebali odgovoriti na pitanje postavljeno u Naslovu: za kakvu se Akademiju zalažem?
Na kraju ovoga ciklusa, navest ću nekoliko dokumenata koji opisuju sadržaj moga prvog javnog predavanja.  Naslov mu je bio HAZU – za kakvu se akademiju zalažem. Dakle isti kakav je i glavni naslov za gorespomenute tekstove. Detalji o predavanju  vide se na slici .

tn_tribina1


Prije predavanja bio je i objavljen sažetak, radi informiranja potencijalnih slušatelja.

tn_tribina2

Predavanje sam bio zamislio tako da najprije kratko prikažem bar glavne akademije i učena društva u svijetu.

tn_tribina3


Zatim sam želio prikazati osnovne podatke o HAZU-u, i navesti moje glavne zamjerke na njezin rad. Slijedilo je obrazloženje mojih zamjerki s konkretnim primjerima. Nastavio sam  opisom onoga što sam pokušao napraviti da se stanje promijeni i na kraju postavio jedno pitanje. Taj slijed, sa relevantnim natuknicama, vidi se iz  podsjetnika koji sam si bio pripremio za predavanje.

tn_tribina4

Vjerujem da se iz podsjetnika može prepoznati što sam na predavanju govorio, a sve detalje se može naći u prethodnim poglavljima pa mislim da ih nije potrebno ovdje ponavljati. Prikazat ću još samo dio mrezne stranice The National Academies US  jer je tu u dvjema rečenicama rečeno sve bitno. Smatram da bi Nacionalne Akademije SAD-a mogle biti poželjan model  za djelovanje HAZU-a.

tn_tribina5

Predavanje sam zaključio pitanjem: kako se mijenja ustanova koja se ne želi mijenjati, sakriva se iza autonomije, a zapravo je javna ustanova na proračunu.
Na predavanju je bilo, po mojoj procjeni, pedesetak slušatelja. Na moje izlaganje reagirao je jedan redoviti član Akademije koji mi je oštro zamjerio to što sam tako javno kritizirao Akademiju.  Ostali su sudionici u raspravi ili postavljali pitanja ili su komentirali što su čuli. Nitko mi drugi nije zamjerio što javno kritiziram Akademiju.

Kratkim prikazom javnoga predavanja završavam namjeravano iznošenje mojih istupa u Akademiji i dokumenata o njima. Bude li javnih reakcija na moje tekstove, dodavat ću ih pod relevantnim naslovima i tako nastaviti javni dijalog – ako ga bude.

Komentare i/ili sugestije molim poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript