Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Glavni zadaci Akademije

Glavni zadaci Akademije Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Petak, 02 Srpanj 2010 11:46

Glavni zadaci Akademije utvrđeni su u članku 3. Zakona o HAZU, i to kako slijedi:

  1. Akademija potiče i organizira znanstveni rad i zalaže se za primjenu postignutih rezultata, razvija umjetničku i kulturnu djelatnost i brine o hrvatskoj kulturnoj baštini i njezinoj afirmaciji u svijetu;
  2. objavljuje rezultate znanstvenih istraživanja i umjetničkog stvaralaštva;
  3. daje prijedloge i mišljenja za unapređivanje znanosti i umjetnosti na područjima koja su od osobite važnosti za Republiku Hrvatsku

tn_glavni_zadaci

U skladu s time, nastojao sam u svim bitnim događanjima u Akademiji sudjelovati u njezinim tijelima i(li) sastancima. Polazio sam od toga da mi je to dužnost; da kažem što mislim i što znam o svemu o čemu se raspravljalo. U nekim Akademijinim publikacijam i deklaracijama dao sam svoj prinos (o detaljima kasnije), ali sam veoma često u njoj i javno istupao na sjednicama Razreda za prirodne znanosti ili na Skupštinama, u kojima sam se osvrtao na događaje u Akademiji i na njezino funkcioniranje. U dva sam se navrata bio i kandidirao za predsjednika akademije. Oba puta neuspješno (o detaljima vidi drugdje!).

Posebno nakon završetka dvaju predsjedničkih mandata akademika Ivana Supeka, moje je djelovanje bivalo sve  manje uspješno. U tekstovima koji će se u tijeku vremena moći naći na ovome mrežnom mjestu, pokušat ću prikazati sve dokumente koje sam bio priređivao za pojedine događaje u Akademiji. Uzeo sam kao pravilo da sve što javno izgovorim pripremim u pisanome obliku, potpišem i tražim da se uvrsti u zapisnik sjednica.

Kako  je u međuvremenu akademija doživljavala sve više javnih kritika, započeo sam razmišljati kako da „operem“ svoju savjest od poteza u Akademiji s kojima se nisam slagao, a i javnost je na njih reagirala. Početna mi je zamisao bila da napišem knjigu koja bi sadržavala sve dokumente o mojim istupima u Akademiji, s jasnom namjerom da pokažem da nije sve što se događalo u Akademiji bilo bez kritičnih opservacija u njoj. Moj prijatelj dr. Guste Santini, ljubazno mi je ponudio svoju Mrežnu stranicu da u njezinu okviru objavim dokumente i javnosti predočim sve svoje pokušaje da u Akademiji predložim i potaknem promjene koje sam smatrao nužnima. Postavljanjem tih dokumenata na uvid javnosti, bolje nego što bi se to moglo knjigom, otvara se mogućnost i za sudjelovanje drugih zainteresiranih da se uključe u raspravu i postave relevantna pitanja, na koja ću nastojati revno i argumentirano odgovoriti.

Odmah priznajem da gotovo niti u jednoj svojoj nakani nisam uspio, a veoma često nisam niti dobivao javne odgovore na javno postavljena pitanja. Moglo bi se reći da se na moje istupe odgovaralo veoma često i neprimjerenim ignoriranjem. Zato sada prepuštam javnosti da vidi o čemu je bila riječ. Time javnost može biti obaviještena o mome djelovanju u Akademiji. Na to javnost ima pravo jer je Akademija javna ustanova koja se financira iz državnoga proračuna (dakle, novca poreznih obveznika).

Kako su baš sada u Akademiji u tijeku pripreme za izbor njezina novoga čelništva, odlučio sam započečti objavljivati dokumente koji su u vezi s time. Druge ću dokumente nastojati objavljivati u cjelinama koje obrađuju stanovito pitanje zbog kojega sam smatrao nužnim javno istupiti u  Akademiji: u Razredu kojem sam član, na skupštinama Akademije, ili u tijelima Akademije u koja sam bio izabran.

Samo još jedan tehnički detalj. Svi će dokumenti biti originalni i biti će, nakon digitaliziranja (skeniranja), unijeti u ovaj tekst.

Komentare i/ili sugestije molim poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
خرید vpn خرید کریو خرید کریو دانلود فیلم خارجی دانلود فیلم خرید vpn دانلود فیلم خرید vpn خرید vpn خرید کریو دانلود فیلم خرید فیلتر شکن vpn