Naslovnica HAZU za kakav se zalažem Uvod i predgovor

Uvod i predgovor Ispis E-mail
Autor Vlatko Silobrčić   
Četvrtak, 01 Srpanj 2010 16:37


Mislim da je dobro da se, na početku ovoga obraćanja javnosti, predstavim dvama mojim tekstovima u kojima će se dobro vidjeti koja su moja načelna gledišta o znanosti i njezinoj ulozi u društvu. Jedno će biti članak iz časopisa Priroda.

tn_priroda_1

 

tn_priroda_2

 

tn_priroda_3Drugo je tekst koji sam bio sastavio kao nacrt poglavlja 4. u akademijinoj Deklaraciji o znanju (Deklaracija o znanju – Hrvatska temeljena na znanju i primjeni znanja, HAZU, Zagreb, 2004).

 

tn_znanje1

 

tn_znanje2

 

tn_znanje3

 

tn_znanje4

Konačno, ovom pokušaju upoznavanja dodat ću i vezu na moj životopis, koji se može naći na mrežnoj stranici Akademije (www.hazu.hr) među osobnim stranicama.

PREDGOVOR

Redovitim članom Akademije postao sam 1991. godine (nakon promjene Zakona  po kojem su svi izvanredni članovi postali redovitima). Prije toga sam dvaput bio izabran za člana suradnika (1977. i 1983.), a za izvanrednoga člana bio sam izabran 1986. Dakle, moja veza s Akademijom  traje 33 godine, a u radnome sam sastavu već 24 godine. Pretpostavljam da imam dostatno iskustva kad započinjem pisati  ovu svojevrsnu ispovijed mojih odnosa s Akademijom.

Kad sam prihvaćao da budem kandidatom za članstvo u Akademiji, činio sam to zato što sam vjerovao da ću u njoj moći sudjelovati u njezinu djelovanju, u suglasju sa pretpostavljenom Akademijinom ulogom u hrvatskome društvu, koja joj je i zakonima zadana.

Komentare i/ili sugestije molim poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript